Allerførst en glædelig Valentinsdag uanset om du fejrer det med dit livs lys, i det gode selskab med dig selv eller noget helt andet så kan det jo være ganske fornøjeligt at gøre lidt ekstra ud af en tirsdag .. bare fordi
Her i hytten er Valentinsdag ikke noget vi gÃ¥r tosset op i, alligevel havde jeg dog sørget for vi skulle have gemalens hofret og en lille dessert – og da jeg kom meget syg og ynkelig hjem fra lægen blev jeg modtaget med et bekymret knus, en smuk buket krysantemum og en æske chokolade, se sÃ¥ kan man da ikke ønske sig mere 
NÃ¥ men gemalens hofret er sÃ¥mænd bare en god, fyldig gryderet – fuld af krydderier
den er sÃ¥dan en “rygradsret” der ændrer indhold i forhold til forrÃ¥dslageret. Generelt an alle ingredienserne i denne ret (og langt de fleste andre gryderetter) tilpasses fuldstændigt til behag/køkkenbeholdning.
 |
her ses sølvsenen på mørbraden |
Jeg laver altid en kæmpe stor portion, da der så kan blive til flere dage plus fryseren. Men vil gætte på at denne portion rækker til ca 6-8 personer. Ingredienslisten er halvlang, men skyldes jeg har taget mig tid til at måle tingene af og så er der jo bare mange ting i sådan en sammenkogning. Tingene står i den rækkefølge de er brugt:
- svinemørbrad på 450 g
- 150 g bacon i tern
- 2 almindelig løg, grofthakket
- 3 fed hvidløg, grofthakket
- 6 velvoksne gulerødder, i store stykker (humpler på 2-3 cm længde)
- 5 tsk groft salt
- 1 spsk mild paprika
- 1 tsk chili
- friskkværnet peber
- 2 glas champignon inklusiv vand
- 8 dl vand
- 4 spsk Beauvais tomatpure
- 1/2 tsk tomatkoncentrat
- 2 tsk merian
- 1/2 boullionterning (svin)
- 1/4 madlavningfløde
- 2 spsk ketchup
- 2 spsk maizenamel i 1 dl vand
- 300 g cocktailpølser
 |
Mørbraden pudset og gjort fri af bimørbraden |
Start med at pudse mørbraden fri af sølvsenen og andre evt. sener. samt bimørbrad. Senen fjernes let ved at løfte i den imens der skæres under med en forskærerkniv. Langs siden sidder et smalt stykke kød, typisk med en del sener (bimørbraden) der ogsÃ¥ fjernes. Jeg har oplevet flere der er i tvivl om, hvordan man gør – sÃ¥ jeg har fundet en god video til dem der stadig er i tvivl: den kan sesÂ
her.
I en stor gryde (minimum 5 ltr.) brunes bacon ved middelstærk varme. NÃ¥r baconen’ et har smidt fedtet tilsættes løg og hvidløg og det hele svitses under omrøring i et par minutter. Tilsæt nu mørbraden i ét stykke og drys med 2 tsk groft salt, paprika og peber pÃ¥ kødet imens det brunes pÃ¥ alle sider.
Mørbraden skal ikke steges som sÃ¥dan men kun lige have farve pÃ¥ alle sider – dvs ca 1-2 minutters stegetid. Og derefter kan smagen der skal koges ind i kødet nu tilsættes: gulerødder, champignon inkl. vand, tomatpure, vand, tomatkoncentrat boullion, fløde og krydderier tilsættes gryden og det simrer under lÃ¥g i 1 1/2 time minimum – sÃ¥ du knapt kan løfte den hele mørbrad op igen uden den gÃ¥r fra hinanden. jeg brugte min trykkoger og gav den 45 minutter.
Kort inden servering fiskes mørbraden op og skæres i mundrette stykker, eller så tæt på som det kan lade sig gøre når kødet er så smaddermørt.
Imens koges retten op og jævnes med maizenamel opløst i vand og smages til med krydderier og eventuelt en smule ketchup. Når retten er jævnet og kogt igennem, tages gryden af varmen og mørbraden samt cocktailpølserne tilsættes og det trækker varme i 10 minutter inden det er klart til servering.
Her blev retten nydt med ris, majs og ærter – simpelt men utrolig lækkert ! kødet bliver lige sÃ¥ mørt som vedÂ
pulled pork og kombineret med den krydrede fyldige smag er de altså fabelagtigt .. Gemalen elsker den ret og får julelys i øjnene når han hører det er på menuen

Nu vil jeg kravle i seng med min stadigt insisterende sygdom og glæde mig til at fortælle jer om alt det andet jeg trods alt har fået lavet

Pingback: Hvad skal vi have til aftensmad vol. mange?? - Side 776
Pingback: Mad der varmer: Wienergryde
Pingback: Grydelappens Mørbradsstang
Pingback: Mørbrad. - Side 2