Fine fødselsdagsboller

Til fødselsdagen skulle der selvfølgelig serveres de obligatoriske fine boller med smør. Jeg valgte den klassiske opskrift jeg altid har brugt og altid får ros for. En stor det af hemmeligheden bag er dog æltningen – det er vigtigt at prioritere da det både vil kunne ses og smages på den færdige bolle.

Til opskriften på 16 almindelig boller, skal der bruges:

  • 50 g gær
  • 1/2 dl lunken vand
  • 100 smør
  • 1 1/2 dl koldt vand
  • 2 æg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 tsk sukker
  • ca 500 g hvedemel
Pensling: 1 sammenpisket æg
Rør gæren ud i det lunkne vand. Smelt smørret (gøres hurtigt i mikroovnen), hæld det kolde vand i og bland det i gæren når det er lunkent. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt dejen godt igennem – ca ti minutter med håndmikser, eller til dejen er “elastisk”. lad hæve tildækket i skålen 30-40 minutter.
Forvarm ovnen til 225 grader.
Prik forsigtigt til dejen, så den falder sammen. Stræk forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord og del i 16 stykker. Form bollerne og lad dem efterhæve på bagepladen 10-15 minutter.
Pensl bollerne og bag midt i ovnen ca 20 minutter. Begynder bollerne at få for meget farve kan man vælge at rykke dem nedad i ovnen de sidste 8-9 minutter.
Lad bollerne køle af på bagerist og servér med smør.
Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar

  1. Tak for en supergod opskrift .Jeg skiftede melet ud med rød Finax melblanding, så man kunne få dem i en glutenfri udgave. De blev både flotte og smagte fantastisk 🙂

Fantastisk med en kommentar!