Sprøde københavnerbirkes

Når nu man sådan en søndag vågner op til en himmel i gråtoner og en dags arbejde med praktikforberedende gøremål kan lunt hjemmebag være det der forandrer dagen fra langsommelig til hyggelig. Jeg er i humør til at kaste mig ud i små, nye projekter i køkkenet for tiden og her faldt københavnerbirkes godt ind – også til den søde tand.
Opskriften er fra AMO, jeg lavede dog småændringer så jeg skriver den som jeg lavede den:

 • 50 g gær
 • 1 dl mælk
 • 100 g smør
 • 25 g sukker
 • 1/2 tsk salt
 • 1 æg
 • 300 g hvedemel
 • remonce af
  • 75 g blødt smør
  • 75 g sukker
 • Pensling: 1 sammenpisket æg og mørke birkes

Opløs gæret i den kolde mælk og tilsæt resten af ingredienserne. lad gerne smørret være semismeltet med klumper – det giver en luftig dej. Tilsæt melet og rør dejen sammen til den er ensartet – den skal ikke æltes. Tag dejen ud på en meldrysset bord og lad den hvile 5 minutter.

Rul dejen ud i et rektangel på cirka 20×65 cm og smør remoncen tyndt ud på dejen. herefter foldes dejen sammen således den danner 3 lag.

Skær nu dejen ud i det ønskede antal, men husk dejen hæver en del. Jeg lavede 16 små, men vil næste gang prioritere at de er lidt brede – så holder de lidt bedre balancen i ovnen. De små birkes ligges på en bageplade med bunden i vejret – hvorefter de hæver tildækket i 45 minutter imens ovnen forvarmes til 220 grader.

Københavnerne pensles og drysses med birkes inden de bages midt i ovnen i 10 minutter. De smager fantastisk mens de er lune og gerne med en kop kaffe til – har man en rest marcipan fra julen er det heller ikke dårligt at smide i remoncen.

Nu kalder en spændende uge der bla. byder besøg i vuggestuen der skal danne rammer for den sidste praktik i min uddannelse – et besøg der altid er lidt præget af spænding og nerver
Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!