Gullasch a la Grydelappen

I dag har solen indimellem vist sig, og selvom en vinter med frost og sne er lækker, er en mild vinterdag med solskin og fuglesang heller ikke at kimse af. Eftermiddagen blev nydt med en lækker 4 kilometers travetur med kæresten og Manfred, hvor områdets heste blev klappet lidt og en flok svaner trak lidt af opmærksomheden – naturen er også hurtigt ude, jeg så allerede de første gæslinger var ved at springe ud 🙂
I morgen er dagen hvor praktikstedet skal besøges, og jeg kan da godt mærke nerverne lidt. Det er altid lidt interessant at dukke op et nyt sted uden at vide andet end at de næste 6 måneder skal foregå i de rammer – og så kan man krydse fingre for kollegerne er gode, for børnene er jo altid herlige.
For at dagen i morgen skulle være lidt nem, faldt menuen i dag på en lækker vinterklassiker: Gullasch. Simpel, smagfuld og tung mad der kommer allerbedst til sin ret med en cremet og luftig kartoffelmos.

Da gullasch er en flittig brugt ret i de fleste husholdninger, er der helt sikkert et hav af varianter på retten, derfor skriver jeg den som jeg selv foretrækker den. Til en stor portion brugte jeg:

 • 3 spsk olivenolie
 • 450 g oksekød i grove tern, helst ikke for magert kød
 • 100 g hakket løg
 • evt 1-2 fed hvidløg efter smag
 • 450 g gulerødder, skrællede og i grove stykker
 • 1 spsk hvedemel
 • 1 dl Beauvais tomatpure
 • 1 tsk karry
 • 1 tsk paprika
 • 1/2 tsk tørret timian
 • 7 dl vand
 • salt/peber
 • 2 store forårsløg (eller 1 porre)
 • evt. lidt maizenamel til jævning alt efter smag og behag
 • frisk persille

Brun kødet kort og ved meget høj varme inden det igen fiskes op ad gryden. Gryden køles lidt ned igen inden løg og gulerødder ristes ved jævn varme i 5 minutter. Efter 5 minutter tilsættes kødet igen og hvedemelet drysses ud over – og det hele varmes igennem ved jævn varme i 2 minutter under konstant omrøring.

Tilsæt tomatpure og krydderier og varm det igennem inden vandet tilsættes og retten simrer under låg 1,5-2 timer eller til kødet er godt mørt. En god test er om grydeskeen uden nævneværdig modstand kan halvere et stykke kød i gryden.

Når retten har simret tilsættes de grovskårne forårsløg/porrer varmes kort igennem inden den smages til og jævnes efter smag.

Retten er simpelthen rigtig lækker med lidt frisk persille og en god kartoffelmos og så er det bestemt heller ikke dårligt at den langt hen ad vejen passer sig selv 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!