Skønne hjemmebagte rundstykker

I dag skulle der ske lidt i køkkenet, og siden gemalen den anden da kom hjem med en lækker ost begyndte jeg at bladre lidt i min AMO bagebog 2 – min absolutte favorit når det gælder brød.
Valget faldt på at afprøve opskriften på rundstykker – det smager jo godt, og så er det jo lækkert at kunne hive nogle op af fryseren en søndag morgen.

den  grundigt æltede dej slipper skålen og er klar til at hæve i fred

Inden jeg fortæller mere om resultatet, deler jeg den nemme opskrift med jer – den rækker til ca 20 små rundstykker:

  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 100 smør
  • 3 dl mælk
  • 30 g gær
  • 1 sammenpisket æg med en tsk vand til pensling
  • birkes
Efter 1. hævning
Start med at smuldre smørret ud i melet til det giver en ensartet “mel” med lidt grynet konsistens. Det tager lidt tid men kan med fordel gøre med dejkroge i håndmikser eller køkkenmaskine – så undgår du at smørret smelter af fingervarmen.
Herefter tilsættes salt og sukker til melblandingen. Mælken lunes og gæren opløses heri inden det tilsættes melblandingen og dejen æltes grundigt. Dejen æltes til den er elastisk og slipper skålen inden den sættes lunt og tildækket til at hæve i 30 minutter.
Efter hævningen hældes dejen ud på bordet – den har en helt særlig konsistens, vil slippe let og er utrolig samarbejdsvillig. herefter deles dejen i 20 stykker og formes, forsigtigt uden at klemme al gassen ud, til 20 rundstykker fordelt på to bageplader. Rundstykkerne skal nu hæve 20 minutter i mens ovnen forvarmer til 200 grader.
 Inden bagningen pensles stykkerne forsigtigt og drysses rundhåndet med birkes. Man kan også sagtens vælge at forme andet morgenbrød – fx gifler hvor dejen blot rulles ud, skæres i “trekanter” og rulles som pølsehorn.
Rundstykkerne bages ca 12 midt i ovnen og køles af på en bagerist.
jeg må indrømme jeg var lidt skeptisk – og ud fra AMOs billede kunne jeg da også se at jeg ikke skulle stikke snuden op efter rundstykker a la bagerens. I virkeligheden minder de måske mere om rundstykkerne man køber på frost – bare med en lang bedre smag.
Den simple dej til trods, smager de intet mindre end fantastisk – altså den morgenbrødsdej er virkelig skøn! Skulle jeg ændre noget, vil jeg dog næste gang prøve at give dem et pift vand med forstøveren under bagningen for at få en endnu sprødere skorpe – men det er petitesser.
Rundstykker har en sød, blød og lækker smag – og selvom billedet ikke viser det er der i toppen af rundstykket fine store luftlommer i brødet. det er bestemt ikke sidste gang de bliver bagt – de er altså ret så lækre!
Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!