Koldthævede morgenboller

Når nu kæresten vælter hjem natten til lørdag og han allerede næste formiddag skal assistere med en flytning – så kan man score rigeligt med billige point på at servere lune morgengodter.
I fredags nød jeg alenetiden med at udforske macarons, men planen var jo at de skulle serveres for svigermekanikken – og når en fuld mand vælter hjem fra byen, ja så er intet i køkkenet sikkert! Så væk med makronerne, og i stedet frem med en lille seddel på køkkenbordet der peger mod en pizza i køleren og info om lunt morgenbrød – jo se, så bliver man populær 😉

Lørdag morgen

Opskriften er oprindeligt fra Amo’s bagebog 2, men med ændringer der passede bedre til mit køkkenskab 😉 Opskriften gav mig 12 fine boller:

  • 850 g hvedemel
  • 7 dl koldt vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk honning
  • 3 spsk olie
  • 1 spsk salt
  • drys efter smag fx birkes (det glemte jeg dog på en stresset morgen)
Opløs gærret i det kolde vand. Tilsæt en smule af melet inden olie, salt og honning tilsættes – det beskytter gærcellerne. Ælt resten af melet i dejen til den er smidig og elastisk. Luk skålen godt af med husholdningsfilm og stil skålen i køleskabet natten over.
Om morgen klattes dejen ud på bagepladen med skeer (den vil flyde lidt ud så pas på at holde afstand) og bollerne hviler imens ovnen varmes op til 220 grader.
Bollerne kan pensles med vand og gives drys inden de kommes i ovnen, mine røg direkte ind. de bages midt i ovnen ca 18-20 minutter.
Lad dem køle let af på bageristen inden de flækkes og nydes med en god skæreost .. mmm ..
På billederne kan I måske se at dejen blev lidt ivrig, jeg opdagede nemlig at temperaturen i mit køleskab var blevet alt for høj – sikken glimrende og velsmagen køleskabstest 😉 Jeg lagde termometeret derind og temperaturen var på 8-9 grader (!) – så det betyder jo noget for gærcellerne. Jeg fik nogle meget flotte boller så jeg er bestemt ikke skuffet, men vær ikke bekymret hvis din dej opfører sig anderledes – det betyder bare dit køleskab er i orden 😉
Forleden dag var jeg da også på tur med Manfred og grensaksen, og med lidt omtanke for planterne kan det nu godt lade sig gøre at snige en lille smule forår ind i hjemmet – evt. suppleret med en flot buket tulipaner som jeg gjorde sidste år. I år er det holdt helt simpelt med en buket “gæslinger” – de er min favorit forårsbebuder 🙂
På altanen spirer det hele utrolig hurtigt, undtaget tomater, ananaskirsebær og peberfrugt der nu er begyndt at gøre mig en smule nervøs. Så minikap’en er taget ind i den varme stue af bekymring for at forspiringen har været lige kølig nok. I morgen planter jeg solsikkeskuddene ud i spande der kan tages med i vuggestuen, det skal nok blive et hit.

Timian trives allerede

Korianderet har nu aftaget lidt i duft, frøene afgav meget aroma
Anton er småforelsket i hvidløg, duften må være særligt kattevenlig
Nu skal benene smækkes op og hovedet “slukkes” efter en hård dag i vuggeren – i morgen er min korte dag, et dejligt afbræk i ugen 🙂

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer

  1. Heh, hvor sjovt, sådan en omgang har jeg også lige sat over for et par minutter siden. Elsker den opskrift, den er nærmest garant for et godt resultat

Fantastisk med en kommentar!