Mormors Æblering

Ja dette er faktisk den første kage jeg husker at have bagt. Hjemmebag er noget jeg forbinder temmelig stærkt til både min mormor og morfar der er temmelig kyndige og erfarne kagebagere. Mine minder fra køkkenet med min bedsteforældre består primært at vanillekranse og tilberedning af diverse ting fra køkkenhaven.

Da jeg så den anden da faldt over en løs seddel med denne æblekagering på, blev jeg helt nostalgisk. Jeg har ikke været ret gammel da min mormor første gang underviste mig i at bage denne kage fra start til slut – og faktisk var det også sådan en kage der indviede min ovn i min første lejlighed.

Med andre ord er det en kage jeg er vokset op med, og med god grund – den er fabelagtig med sit svampede indre, let knasende ydre, sur/sødlige æble og krydrede kanel. Min mormor henviser ofte til den som “campingkagen” da den er let at bage, smager alle og holder sig utrolig godt. Til trods for gemalens skepsis overfor bagte æbler – forsvandt kagen da også i en rasende fart faktisk 😉

Til en springformsring har jeg brugt:

 • 2 æg
 • 250 g sukker
 • 250 g hvedemel
 • 2 tsk bagepulver
 • 3 dl madlavningsfløde
 • 4 skrællede æbler i fine både (jeg brugte jonagold, dem er jeg glade for i bagværk)
 • 1 spsk sukker
 • 1/2 tsk kanel
 • 15 g smør
Tænd ovnen på 175 grader. Pisk æg og sukker sammen til det er hvidt og luftigt. Bland mel og bagepulver sammen, vend det i dejen skiftevis med fløden. Hæld dejen i springformen. Æblebådende lægges nu tæt rundt i overfladen og trykkes let ned i dejen. Sukker og kanel drysses over, og smørklatterne fordeles over overfladen og kagen bages midt i ovnen 60-70 minutter (tjek med en strikkepind).

Tip: der kan fint laves to lag æbler; hæld kun halvdelen af dejen i springformen og læg æblerne derned (evt med en smule kanelsukker) inden det sidste dej fordeles ovenpå sammen med resten af æblerne 🙂

Kagen smager utrolig dejligt i sig selv – jeg er dog altid en sucker for et let fraiche rørt med korn af en vanillestang og en anelse sukker.

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer

 1. Så er den smidt i ovnen, havde dog ikke noget madlavningsfløde hjemme, så det blev skiftet ud med mælk i stedet. 🙂 Nu venter jeg bare på resultatet, men den ser dæleme lækker ud! 🙂

 2. Jeg har bagt utallige æblekager – dette her er den vildeste kage! Tak for opskriften på verdens bedste æblekage ?

Fantastisk med en kommentar!