Sød og syrlig solbærmarmelade

Hjemmelavet syltetøj er jo egentlig en fantastisk selvforkælelse. At plukke de modne bær kan være en anderledes måde at være sammen på, i den friske luft og så smager de jo altså også bare skønt lige som de er.

Et lille tip der gør det sjovere: vær omhyggelig når du plukker bær, gør hvad du kan for at undgå stilke og blade – det er nemmere end at sortere det hele derhjemme.

Solbær er utrolig taknemmelige at plukke; de hænger som regel tæt, tungt og det tager relativ kort tid at plukke et kilo. Derudover er det også bær med et højt indhold af pektin – naturens egen jævner – så det er utrolig taknemmelig tilberedning.

Opskriften her gav mig lige knap 1 ltr. lækker marmelade – og med en holdbarhed på mindst 1 år, burde det nok nå at blive spist. Altså er hygiejnen og konserveringen god, kan du opbevare din marmelade mørkt og køligt i ca 1 år.

I øvrigt kan marmelade jo altid tilpasses havens indhold og der kan tilsættes stikkelsbær, hindbær, blåbær osv. Jeg fandt desuden denne sylte-hotline som jeg finder utrolig behjælpelig – dog vil jeg lige så gerne bruge melatin som dyrt sukker tilsat pektin.

Til et lille liter solbærmarmelade brugte jeg:

 • 800 g friske solbær
 • 500 g sukker
 • 1 citron (saften)
 • 1 tsk atamon
 • 2 tsk rød melatin
 • 2 spsk sukker
Rens og skyl solbærrene grundigt for stilke, snegle, blade osv. Solbærrene smides i en stor gryde og citronsaften presses ud over. Ved middel varme bringes bærrene i kog med citronen – og lagen koges ca 5 minutter. Tilsæt herefter sukkeret og lad marmeladen simre forsigtigt i 30 minutter – afhængigt af hvordan man foretrækker bærrenes konsistens (det kan fx blendes eller trykkes gennem en sigte hvis den ønskes cremet). I mens skylles glassene i kogende vand og derefter i atamon (sådan foretrækker jeg det). Lad glassene tørre på et rent klæde. Bland melatinen i den sidste sukker og hæld det ved marmeladen, hvorefter der røres grundigt.
Tag marmeladen af blusset og lad det køle let ned inden atamonen tilsættes, hæld derefter marmeladen på glassene og luk straks. lad glassene køle ned på en bordskåner inden de placeres mørkt og køligt. Jeg plejer at lade marmeladen trække 2 dage inden jeg åbner første glas.
Er marmeladen blevet for tynd eller for tyk anbefaler jeg igen den hotline – den er guld værd hvis ikke man er vildt erfaren i sylteverdenen 🙂
Solbærmarmelade er undervurderet – måske fordi den ikke kun er sød men også lidt skarp i smagen? Under alle omstændigheder synes jeg det smager skønt på et stykke brød eller endda oven på en ostemad. Derudover kan det gøre sig super godt med vanilleis eller visse chokoladekager. Solbærmarmelade er også fabelagtig til en mandeltærte eller en kompakt mazarin med hasselnødder – her kan det fx lunes med en anelse rom – jo det er altså lidt af en delikatesse.
Her nød jeg det dog på det bagte valnøddebrød og det var helt perfekt – især efter en hamstringstur i Søstrene Grene der netop har fået en ny sæson garnfarver hjem – deres lækre og smukke bomuldsgarn er uimodståeligt.
Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar

 1. Laves lige solbær marmeladen igår og den blev meget vellykket.
  Jeg blev overrasket over hvor nemt det var. Det er ikke sidste gang, det skal prøves.
  Tak for den fine beskrivelse og billederne. Din blog bliver lige gemt. ???

Fantastisk med en kommentar!