Chili con Carne med mørk chokolade og øl

En fyldig, krydret ret fuld af smag og tekstur. Jeg har minimal erfaring med denne ret, og har faktisk kun smagt en pulverudgave som barn – jeg fik dog forleden tanken at det måtte smage skønt som hjemmelavet, hvad gør ikke det?

Jeg var dog lidt skeptisk i forhold til krydderisammensætningen og kæresten var lidt nervøs for bønnerne: den melede, tørre smag er ikke ham.
Retten overraskede bare på alle måder. Den var simpelthen den nemmeste/hurtigste ret jeg længe har lavet – på 5 minutter var ingredienserne klargjorte og det var klart til at bikse i gryden – skønt!

Derudover passede kødets tilberedningstid helt perfekt til tilberedningstiden for risene når de koges økonomisk venligt – alt i alt er jeg utrolig begejstret for denne ret og ser frem til at skulle have det igen. Kæresten var dog desværre ikke blevet gladere for kidneybønner – så næste gang tror jeg jeg smider nogle kikærter i, så han også får lidt ekstra protein at nyde i denne dejlige ret.

Opskriften var lidt af en jungle at finde. Det viser sig at alle laver deres chili, på deres egen måde og at indholdsmæssigt og krydderimæssigt kan være store variationer. Derfor valgte jeg at skele lidt til NYBH og brødrene Price for derefter at improvisere lidt ud fra eget køkkenskab – og uh det smagte godt!

Til en god portion (4 pers.) brugte jeg:

 • 2 spsk olivenolie
 • 2 store løg i ringe
 • 1 stor rød peberfrugt i ringe
 • 3 fed knust hvidløg
 • 1 rød chili uden mellemvægge og kerner (kan justeres efter smag)
 • 1/2 grøn chili uden mellemvægge og kerner
 • 1 ds kidneybønner i vand
 • 450 g hakket oksekød
 • 1 brik hakkede tomater
 • 2 dl alm øl
 • 1 tsk spidskommen
 • 1 knsp kanel
 • 1 tsk groft salt
 • 1/2 tsk cayennepeber
 • 25 g mørk chokolade
 • 1 bdt persille
 • Ris og cremefraiche til servering
I en stor gryde steges løgene bløde og let gyldne. Tilsæt oksekødet og svits det med. Når kødet er brunet tilsættes peberfrugten, hvidløg og spidskommen – lad det stege et par minutter. Tilsæt tomat, øl, chili, og krydderier og lad retten simre under låg i 20 minutter. Skyl bønnerne grundigt i en sigte og lad dem dryppe af.
Inden servering tilsættes bønner og chokolade og retten smages til med salt og cayennepeber, Lad det kort varme igennem og server med ris, cremefraiche,hjemmebagt brød og et godt drys friskhakket persille – MUMS!
Aktivitetsniveauet er på lavt blus, ferieblus – og hvor er det dejligt. 30 grader er varslet, så jeg er på forkant og har mikset et par is til Manfred som han kan få lov at hygge sig med i skyggen når den tid kommer. Næste hækleprojekt er ved at blive fundet frem – der er dog så meget at vælge imellem, det er svært at tage stilling til 🙂
I aften skal der grilles inden den står på hygge med et par gamle kolleger – jo ferietid er det bedste.
Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar

 1. […] fandt jeg hos Soy4U og selvom min favorit stadig er varianten med øl og mørk chokolade, så var denne udgave nu også bare lækker. Jeg brugte den mørke pakke soya (det er udelukkende […]

Fantastisk med en kommentar!