Mørbradgryde med masser af grønt

 

… en varm, fyldig ret til den sundere side og dejlig vintermad. I november købte jeg en stor kasse svinemørbrad i Bilka, de kan bruges til mange ting og de fylder ikke meget i fryseren. Svinemørbrad har jeg ofte brugt til den almindelige gryderet, men jeg er kørt lidt træt i den så glæden var stor da kæresten fandt en ny opskrift vi kunne prøve.

 

Opskriften fandt han hos Newyorkerbyheart og med udgangspunkt i denne og lidt småjusteringer og andre krydderier blev det til en skøn aftensmad. Jeg er meget begejstret for mad der rækker til flere dage, og især gryderetter kan give en køkkenfri 2.dag – hvilket her i julens bagerier og konfektmageri kan være tiltrængt.

Til den skønne, skønne gryderet brugte jeg (4 pers.):

 • 1 svinemørbrad
 • 1 rød peberfrugt i strimler
 • 1 grøn peberfrugt i strimler
 • 1 gul peberfrugt i strimler
 • 4oo g champignon i kvarte
 • 1 squash, flækket og skåret i skiver
 • 1 hakket løg
 • 2½ spsk paprika
 • 1½ tsk tørret chili
 • 1½ tsk merian
 • 4 dl vand
 • 1 madfløde
 • 1 oksebouillontern
 • ½ hønsebouillontern
 • maizena rørt ud i lidt koldt vand
 • salt/peber
 • 25 g smør
 • 3 spsk olie
 • ris

 

Snit alle grøntsager så de er klar til brug. Puds svinemørbraden fri af sølvsene og bimørbrad og skær den i skiver på ca 1½ cm. Giv hver skive et par bank med håndroden så de er godt flade. I en stor, tykbundet gryde sættes smør og olie over høj varme. giv mørbradskiverne salt og peber inden de brunes 1 minut på hver side og tages op igen – brun kødet af små omgange, så bliver resultatet bedst. Tag kødet op igen og stil det til side. Sæt risene over i en gryde for sig og kog dem efter anvisningen.

Svits løgene, hæld champignon ved og lad dem stege under omrøring til væden er fordampet godt. Hæld paprika ved og svits det lidt med. Hæld vand og bouillon ved og lad det koge op. Hæld krydderier, squash, peberfrugt, fløde og kødet i gryden og lad retten simre op under låg i 15-20 min. Når risene er klar kan retten jævnes og smages til med krydderier.

Gryderetten her skal vi have igen – den var virkelig lækker og det føles godt at få en masse grøntsager i kosten. Jeg er meget glad for merian i retter med svinekød og sammen med det lillebitte spark fra den tørrede chili gjorde den virkelig godt i polarkulden.

I formiddag blev hytten gjort grundig rent; jeg fik vasket gulve, sorteret og systematiseret i bunkerne af papirer til bacheloren og skabt en særlig hylde til alle biblioteksbøgerne der går på juleferie med mig. Åh det var rart, jeg trives bedst med et rent og opryddet hjem men der har lige været en periode hvor alt andet har krævet energi og prioritet.

Igår fik vi i bachelorgruppen skrevet konklusionen, dvs at al råtekst nu er færdigt og jeg kunne nærmest mærke fysisk hvordan stenen faldt fra skulderen. Nu kan tiden bruges på at rette, redigere og gøre alle de små ting der gør opgaven til det den skal være. Nu skal resten af dagen i dag gå med at få hentet den sidste gave i byen inden jeg efter et par dages sygdom skal nyde at være klar til Thai-Bo igen 🙂 Inden da kunne det godt være solskinsvejret skal nydes med Manfred.

I morgen kommer min mormor og morfar til den årlige julegavebytning og det plejer at være så hyggeligt. Som regel er det blot med et glas glögg eller kaffe og et stykke sødt, men det er dejligt at kunne ønske glædelig jul til hinanden når nu man ikke skal holde den sammen. I år har jeg bestemt mig for at få gang i æbleskivejernet – tror faktisk aldrig jeg har smagt hjemmelavede æbleskiver men er meget overbevist om det det må være en helt anden smagsoplevelse!

Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar

Fantastisk med en kommentar!