Saltdejsindbagt Citronkylling

IMG_4867

… opskriften på verdens møreste, saftigste kylling. Bum. Når nu længslen efter forår og udendørsaktiviteter kolliderer med frost, halsbetændelse og øjenbetændelse så forsvinder lysten til at trodse kulden en smule.

IMG_4869

 

IMG_4871

Nu hvor mit nye arbejde er i en børnehave går jeg da også og tripper efter at starte et bål eller 2 … men sagen er simpelthen at trods varmen ved bålet er disse børn ikke resiliente nok til at få noget gavnligt ud af det .. og så må jeg jo pakke mine egne længsler lidt til side 😉

IMG_4873

Denne sag bringer mig dog så tæt på bålmad som det pt er muligt. Der findes nemlig ikke noget mere fantastisk end en nakkesteg der krydres, pakkes i saltdej og smides et par timer i et varmt bål … mmm ..men lige bagefter findes denne lækre kylling altså.

IMG_4876

Sådan en saltdejspakke fungerer som en stegeso – den vil dog tilføre en salt smag til kødet og har man mod på det er det en smuk tilberedning.

IMG_4875

Kyllingen er er dog ikke til en dag hvor man længes efter salt, sprødt kyllingeskind – for ærligt bliver kyllingen ret bleg (lidt som ved grydestegt kylling) men smagen er til gengæld helt imponerende. Selv brystkødet havde intense smagsnuancer fra det overdådige fyld – og hvor passede de nuancer altså bare godt sammen! Med andre ord – send ungerne i køkkenet og lege med en portion saltdej, og brug resten til aftensmaden! 😀

IMG_4882

Opskriften er taget lidt på gefühl med inspiration fra en tidligere marineret kylling J

Til den saltbagte kylling bruges:

Saltdej:

  • 1 kg mel
  • 1 kg fint salt
  • 6 dl lunkent vand

Kylling:

  • 1 hel, fersk kylling
  • 1 økologisk citron
  • 2 spsk frisk rosmarin
  • 2 spsk frisk timian
  • 4 fed hvidløg
  • 25 g smør

IMG_4884

Start med at tænde ovnen på 200 grader. Ælt dejen sammen, pak den i film eller pose og lad den hvile 15 min. på bordet mens kyllingen forberedes. Rens kyllingen efter. Skær citronen i kvarte og put alt fyldet godt ind i kyllingen.

Tag 1/3 af dejen og rul den ud til en oval der er større end kyllingen og med en tykkelse på ca. 1 cm. Placér kyllingen ovenpå. Rul resten af dejen ud til en stor oval der kan dække kyllingen og stadig med en tykkelse på 1-1½ cm. Tryk og luk sider tæt og grundigt sammen. Jeg syntes jeg var grundig men sidst i bagetiden slap der altså saft ud – det påvirkede dog ikke saltdejen der stadig var stenhård.

Stil kyllingen midt i ovnen, efter ½ time skrues ned til 180 grader og den bages yderligere 45 min. Skru derefter ovnen ned til 150 grader 15 min. inden saltdejen tages ud og den trækker yderligere 15 minutter.

IMG_4894

Slå hul på saltdejen (en kagerulle er et godt våben) og tag forsigtigt kyllingen ud J

Her blev den møre kylling nydt med lidt ovnstegte kartofler og en lækker mangosalat – MUMS!

IMG_4902

Endelig fik jeg tid til at dele lidt mad herinde – den sidste tid har lige været præget af almen travlhed, og så toppe lidt sygdom lige ovenpå. Arbejdet har været lidt omfattende skriftligt, og den slags tager tid men jeg nyder det jo også. For snart længe siden var jeg også med nogle pædagogveninder i biffen og se “Jagten”; filmen var god og spændingen/handlingen var aldrig uinteressant men den blev aldrig helt barsk for mig .. i den genre synes jeg “anklaget” var meget bedre

IMG_4905

… omvendt kunne jeg bestemt relatere til den der “landsby-stemning”, hvor alle kender alle og alle har et “label” for deres rolle i miljøet .. På den måde kan landsby-idyllen godt knække lidt.

Den sidste uge har været præget af en smule underskud – al energi blev fyret af da jeg havde mine søstre (på 14 og 15) på besøg. De fik nyt badetøj, jeg hev dem med i svømmehal som de elsker, de fik rippet mit make-up-lager, vi prøvede frisurer til den yngstes konfirmation, vi så hyggelige film … vi tøsehyggede.. og hvor var det bare dejligt! Nu skal jeg for alvor i gang med at etablere en hverdagsrytme og træningen skal passes ind igen.

IMG_4906

I dag “opfandt” jeg min egen skabelon for at lave handleplaner på børn, siden min arbejdsplads nu ikke havde en metode eller egentlig nogen gøremåde .. så med følelsen af at skulle genopfinde en dyb tallerken har jeg nu fået kreeret en handleplan og en skabelon .. så må vi se hvad kollegerne siger, egentlig er jeg selv ret begejstret så det bliver hårdt hvis ikke de kan se noget konstruktivt i det .. puha ..

IMG_4907

Nå, nu skal hæklenålen svinges lidt – jeg har sørme både en giraf og en ugle på nål! J God søndag derude!

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer

  1. Ej hvor ser det lækkert ud. Og det med nakkestegen lyder om muligt endnu mere lækkert! Kan du give en kort guide til hvordan du gør? Min kollegielejlighed indbyder ikke til bål, men mon ikke også den kan smides i ovnen?

Fantastisk med en kommentar!