Lækre, luftige hvedeknopper med masser af kardemomme

IMG_7501

For kardemommen står for minimum halvdelen af det skønne ved at nyde dette brød, efter min mening. Skal det være helt særligt, så rist nogle hele kardemommekapsler på panden inden de knuses og sigtes – indrømmet så snød jeg altså lidt og brugte altså den almindelige krydderipose.

IMG_7469

 

IMG_7471

 

IMG_7473

Jeg havde endnu ikke fundet “the recipe” hvad angår hveder – og jeg gik et par timer og overvejede hvor min søgen skulle være indtil det åbenlyse valg fandt mig: brød-meisteren Claus Meyer selvfølgelig!

IMG_7474

 

IMG_7484

Nu havde jeg jo ikke lige en surdej stående, men det viste sig at hans opskrift heller ikke krævede det! Han anbefaler dog at lave fordej dagen før (se her) men nu er tålmodighed heller ikke min styrke.

IMG_7487

Apropos tålmodighed så er disse hveder altså heller ikke hurtigt bagværk – hævetiderne er laaaange, til gengæld er arbejdsindsatsen minimal.

IMG_7498

Opskriften her er det bedste bagværk jeg har lavet – nogensinde, bum. Om det er sammensætningen af ingredienser, den grundige æltning, de lange hævetider, kardemommen .. jeg skal ikke kunne sige det, men disse knopper er himmelske! Ultra-blød bolle, let sprød top, luftigt indre og saftig krumme – en hvid knop der kan bringe smilet frem hos de fleste! Når det så er sagt, så er de altså også gode i en ristet version 😉

IMG_7510

Opskriften er som sagt fra den dygtige brødmand Meyer, men som sædvanligt med justeringer og sjussementer undervejs:

Til ca. 20 store hveder brugte jeg:

 • 2½ dl lunkent vand
 • 2½ dl lunken mælk
 • 30 g gær
 • 2 æg
 • 2 tsk kardemomme
 • 15 g salt
 • 50 g sukker
 • 100 g blødt smør i tern
 • 1000 g hvedemel

s

Hæld væsken ved gæret og rør det sammen. Hæld æg og en smule mel i dejen inden salt og sukker tilsættes. Hæld melet ved dejen (hold lidt tilbage) og tilsæt halvdelen af smørret. Lad dejen ælte i minimum 10 minutter – jeg gav min dej 15-20 minutter ved relativ langsomt tempo i min Kenny.

IMG_7507

Dejen skal være smidig, glat og slippe skålen. 1 minut før endt æltning tilsættes det sidste smør og det røres kun lige let i dejen. Lad den småfedtede dej hæve i skålen i 2 timer – skålen skal være stor for dejen hæver en del! Efter to timer vendes dejen ud på et melet bord, lad den hvile 2 minutter inden den er klar til videre behandling. Rul dejen til en lang pølse, del den i 20 og form bollerne. Stil bollerne på en beklædt bageplade med ca. 2 cm’s afstand og lad dem efterhæve lunt og tildækket 2-3 timer (mine fik 2) til de er hævet sammen.

IMG_7522

Forvarm ovnen til 220 grader og bag dem midt i ovnen ca. 12-15 minutter uden pensling – de skal være flotte, gyldne og sprøde i toppen. Når pladen tages ud af ovnen skal hvedeknopperne køle ned på bagerist, lad dem glide over via bagepapiret.

s

Skal hvedeknopperne fryses, så pak og frys dem mens de stadig er lune. De smager fantastisk som de er – men normalt serveres de jo flækket, ristet og med koldt tandsmør 😉

IMG_7498

Åh i søndags var jeg på et lille lyn-barselsvisit hos en veninde der fødte en lille søn for knap 14 dage siden. Et sødt lille vidunder på 3600 gram der havde sin mors mund og sin fars øjne – det var dejligt og se hvem der havde gemt sig inde i den lille mave J Den lille dreng var smuk, sød, rolig af sind og på alle måder en lille udadvendt gut – på mange måder havde hele fødslen været en god oplevelse for alle. Ej hvor var en lille og fin, og det så jo bare så rigtigt ud at se min veninde sidde der med sin lille søn i armene. Det er nu skønt at tænke på hvor meget man forhåbentligt har til gode at opleve her i livet J

IMG_7503

 

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer

 1. Fantastiske hvedeknopper 🙂 Brugte din/Meyers opskrift sidste år, og har ingredienserne klar til imorgen igen.

 2. Tak for en dejlig opskrift. De blev rigtig gode.
  Min dej var dog færdig hævet efter en time, sikkert noget højere temperatur i mit køkken 🙂

Fantastisk med en kommentar!