Snapshots af landlivet

IMG_7788

Jeg er i en del af min barndom vokset op på en gård – et stort fritidslandbrug med ca. 60 køer. Alle køerne opdrættes til kødkvæg, dvs. ingen malkning men i stedet en god opfedning og måske lidt færre kalve da mælkeproduktionen ikke er det vigtigste J (jeg skal gøre mit bedste for ikke at nørde landliv nu, men vil gerne dele en lille smule af de ting jeg har taget med mig som positiv lærdom af fra landlivet (for der er bestemt 2 sider af den medalje). Da min mor købte en gård i 1998 var den eneste der kendte til bondelivet hendes mand – for hende og for os børn blev det en ny verden med mere udendørsliv, mere arbejde, flere rutiner og nye oplevelser.

IMG_7794

Jeg husker mange ting fra tiden på gården, alligevel er der – ift. Dyrelivet/landlivet – nogle oplevelser der har sat sig særligt fast, som printet på nethinden. Fx husker jeg den sommer hvor halmen kun blev presset til små baller og jeg måtte stå på et støvet, stikkende og mørkt halmloft og knokle halmballerne på plads. Jeg husker det forår hvor jeg en dag listede på halmloftet og opdagede 5 små killinger – 5 killinger jeg derefter besøgte i hemmelighed hver dag til de blev store og kravlede ned af stigen.

IMG_7799

Jeg husker den eftermiddag jeg kom ud i stalden og så den første fødsel af en kalv, og miraklet i at den bare rejste sig og trykkede sig ind til sin omsorgsfulde mor. Jeg husker den tyrekalv jeg hjalp til verden ved at hive i benene – den tyrekalv der blev så tam at den trods en vægt på mere end 900 kg kunne gå frit rundt i stalden og nyde de kærlige klap.

IMG_7782

IMG_7786

Jeg husker da vi fik 5 små grise hjem der skulle fedes op til fryseren, og hvordan de ville bide i gummistøvlerne når der skulle muges ud. Jeg husker da vores hund en dag slugte en levende mosegris, kastede den op og lod den løbe tilbage i sit hul, jeg husker da jeg fik nys om at min venindes far ville aflive en hvalp og jeg kort tid efter kunne kalde mig hundeejer … Jo lever man med dyr, så bliver de uvægerligt en kæmpe del af livet – hverdagslivet og følelseslivet. Selvom jeg nu må kalde mig byrotte og utrolig begejstret for mulighederne og kulturen ved en storby, så vil dyr altid være en del af mit liv – og jeg drømmer også om et fremtidigt familieliv der bære præg af landet, om end i en mere begrænset drift.

IMG_7796

Tilbage til gården, som sagt var det kødkvæg dvs. ren “bøf-dyrkning” og det meste af bestanden består af herefordkvæg. Racen er forfinet af grever i England men er nu den mest udbredte kødrace i verden. Herefordkøerne er mørkerøde/brune med hvide aftegninger – altid med det hvide hoved og som regel med hvid mave og “sokker”. De fleste køer er efterhånden uden horn (nørd: det hedder at de er “pollede”) men de kan stadig findes med smukke, hvide horn. En almindelig tyr vejer omkring 1.100 kg og koen 700 – men er de krydset med andre racer fx Simmental – ja så kan den hurtigt veje det samme som 2x Fiat Panda (behøver jeg fortælle jeg intenst kigger bil? 😉 ) De søde dyr er blevet så populære fordi de har et roligt og venligt temperament, de er robuste i forhold til foder og forhold og de er gode mødre der også har lette kælvninger – ikke mindst smager de også rigtig godt!

IMG_7802

I mange år efter jeg flyttede fra gården kunne det være særlig sjovt at komme i stalden og gense nogle af køerne – med en naturlig levetid på 25 år (ikke for dem i mælkeproduktion) kunne der nemlig stå nogle damer derude jeg stadig kendte – for jo, selvom der er 60 lærer man faktisk mange af køerne at kende på temperament, sjove træk eller blot udseende eller øremærkning og nogle af dem fik også en særlig plads, et navn og et ekstra klap. De fleste er dog ved at være borte og jeg faldt i stedet for de små flaskekalve der stor med deres store øjne og lange ben – og min søsters søde nordbagge Anastacia, der var så mild og hengiven som man kun turde drømme om. Alle stod de alle i stalden som et resultat af den lange vinter: græsset var endnu ikke vokset godt nok til at portene kunne åbnes og med forårskalve i halmen og maverne tror jeg de alle drømte om frisk græs mellem tænderne.

IMG_7791

2 søde køer i min baghave ville jeg nu elske – men de ville formentlig være en dårlig forretning for fryseren, jeg ville nok ikke nænne det hvis det blev kælekøer.

IMG_7804

IMG_7793

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!