Sommerfuglekylling med citron og friske krydderurter

IMG_8367

.. nærmest yndigt lyder det – og egentlig bliver det også et dekorativt stykke kød. Sommerfuglebegrebet dækker ikke over nye proteiner i maden (de fleste danske sommerfugle er for øvrigt truet herhjemme, så lad os da endelig undlade den slags nordisk køkken!) men om måden kyllingen “parteres” på – butterflied chicken.

IMG_8340

Udover at kyllingen får en anderledes form betyder det også at fyld fx ikke længere kan stoppes i men må danne bund i stedet – til gengæld betyder parteringen at alt skind kan vende opad og dermed blive sprødt, måske det bedste ved det hele!

 

IMG_8341

Citrusfrugten har indflydelse på kylling, det går faktisk ind og mørner kødet og giver det samtidig en frisk smag der komplementeres godt af et par friske kviste fra urtehaven. Her havde jeg selv en rosmarin (klassisk kombination) og så forsøgte jeg mig med en rest basilikum – bestemt et anbefalelsesværdigt mix!

IMG_8344

Jeg brugte:

  • 1 hel kylling
  • 3 kviste rosmarin
  • 2 stængler basilikum
  • 1 økologisk citron
  • Salt/peber

IMG_8350

Tænd ovnen på 200 grader. Først skal kyllingen parteres. Brug en fjerkræsaks eller skarp kniv og skær kyllingen op igennem ryggen – fra ende til anden. Skyl og rens kyllingen godt efter indeni og pil evt. resterende fjer af skindet. Bred kyllingen fladt ud og lad lårene vende mod hinanden – nu skulle kyllingen gerne ligne en sommerfugl, hvis man altså kniber øjnene tæt sammen 😉 Skær citronen i skiver og bred det, sammen med krydderurterne, ud i et ildfast fad – i en diameter der ca. svarer til kyllingens areal. Placér kyllingen ovenpå, gnid den med salt og peber inden den stilles i ovnen 60 minutter.

IMG_8362

 

Kyllingen bliver saftig, mør og sprød og citronen trækker smagen ind i kødet. Jeg er egentlig blevet så begejstret for denne partering at jeg vil vælge den frem for den almindelige helstegte version: for kødet an stadig gives smag ved at fyldet lægges under og samtidig er en større del af skindet, ja faktisk det hele, sprødt og lækkert.

IMG_8366

Jeg serverede kyllingen med en grov tzatziki (jeg foretrækker min med lidt bid – derudover er den hurtigere lavet og væsker betydeligt mindre) og en lækker jordbærsalat med en krydret dressing, men den fortjener et lille indlæg for sig selv.

IMG_8364

Weekenden er forsvundet mellem fingrene, og egentlig ser det samme med hverdagene. På arbejdet er der en vis travlhed med at nå de sidste ting inden sommerferie indtræder og vanlige aktiviteter, rytmer og papirbehandlinger ophører i flere uger. Herhjemme er der pludselig kun 7 dage til at jeg må vinke farvel til kæresten i 3 uger medens han drager på eventyr med B&O i Shanghai og mens kæresten går med sommerfugle i maven og laver pakkeliste – ja så prøver jeg at forberede mig praktisk og mentalt på græsenke-status, 3 uger er nu lang tid. I fredags kunne vi drage ned til et par venner og lidt god mad – det var hyggeligt at koble hjernen fra og hygge med god snak, vin og god mad.

IMG_8365

I dag har jeg kun 1½ uge til at mine første feriedage indtræffer og de skal tilbringes med mine yngre søster på sommerophold – så projekt “vær sej-ung-storesøster” er så småt i værk. Aarhus er heldigvis en by med mange muligheder i en dansk sommer og udover en koncert i Friheden skal Tall Ships Races helt klart også besøges og så krydser jeg alt for at vejret indbyder til strandsjov og skovture.

IMG_8363

Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar

Fantastisk med en kommentar!