Klassisk mormormad: Skidne Æg

IMG_8321

… og pågældende bedstemor burde have fået en påtale for den valgte titel, men det er nu hvad retten hedder: skidne æg. Heldigvis smager retten langt, langt bedre end den mindre mundrette titel antyder.

IMG_8318

Denne ret er egentlig en frokostret til påskebordet, men hvorfor lade sig begrænse af traditionerne hvis det også kan være en super let og lækker aftensmad hen over sommeren? Under alle omstændigheder må denne ret siges at være nogenlunde den hurtigste “panik-vi-har-ikke-tøet-noget-op”-mad og kan stå færdig på blot 15 minutter tilmed uden anstrengelser.

IMG_8323

Retten er én af de gamle, og det betyder så også at de fleste bedstemødre har deres egen fortolkning af retten: skal det være fiskesennep eller dijon, bacon eller rødbeder som tilbehør og skal retten bestå af vagtel- eller hønseæg? – min er en ganske almindelig, klassisk version med ingredienser der oftest allerede er at finde i køkkenet. Men, det skal jo ikke afholde mig fra at opfordre til eksperimenter J

IMG_8326

Til en let aftensmad brugte jeg (2 pers.):

 • 6 æg
 • 200 g bacon i tern
 • 60 g smør
 • 50 g hvedemel
 • ½ ltr. Mælk
 • 3 spsk dijonsennep
 • Salt/peber
 • 6 skiver rugbrød
 • 1 hjertesalathoved
 • Persille/karse

Bring en gryde vand i kog. I mens steges bacon sprødt på en varm pande og lægges på et stykke fedtsugende papir. Når vandet koger sænkes æggene ned med en ske, ét ad gangen, og vandet bringes i kog i 7 minutter. Imens smeltes smørret i en kasserolle, uden at brune, og melet piskes godt i. Tilsæt mælken efterhånden og under kraftig piskning mens sovsen langsomt bringes i kog. Når sovsen er tilpas i konsistens tages den af varmen og smages til med sennep, salt og peber. Æggene pilles medens de stadig er varme.

IMG_8317

Server de smilende æg med den krydrede sennepssovs, et stykke godt rugbrød, et stykke frisk salat og et rundhåndet drys af bacon og persille – gerne med en ekstra klat sennep “on the side”.

IMG_8320

Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar

 1. Skidne æg er en traditionel påskeret. Påskelørdag kaldtes også for eksempel “skidtlørdag” eller “skiden lørdag” fordi det var vaskedag[1][2]. Man måtte ikke gøre rent, vaske eller gøre andet arbejde på helligdage, man havde derfor ikke gjort noget hverken skærtorsdag eller langfredag, så navnet fortæller noget om rengøringsstandarden og lugten når det blev “skiden lørdag”

Fantastisk med en kommentar!