Lyst og svampet rugbrød med surdej

I går blev Meyers surdej nemlig også brugt til rugbrød – og nøj hvor er det lækkert! Jeg fik et stort 2 ltr rugbrød samt et  meget lavt brød i en 1liters form der skal bruges som rugklapper. Opskriften er taget lidt på gefühl, men med inspiration fra Meyers lyse rugbrød – jeg lavede dog portionen noget mindre: jeg vil hellere bage lidt oftere end fylde fryseren helt op.
OBS: Disse rugbrød kræver ikke meget, men det tager dog to dage at lave dem af hensyn til ophævningen.
Til mine brød brugte jeg:

  Dag 1:

 • 1,5 dl mørk øl (jeg brugte en Royal Stout)
 • 150 g surdej (Jeg brugte Meyers)
 • 600 ml vand
 • 20 g groft salt
 • 1 lille spsk. god honning
 • 375 g rugmel
 • 375 g hvedemel
Start med at blande det lunke vand med surdej og øl. Herefter tilsættes rugmelet, saltet og til sidst hveden. Det hele røres lindt og ensartet inden det dækkes med film og stilles til hævning ved stuetemperatur i 12-18 timer. Vær obs på at dejen hæver ret meget (hvis surdejen er stærk) så hav god plads i skålen.
Efter 1. hævning
Dagen efter skal rugbrødet blandes med lidt grove sager,
Dag 2 :
 • 1 1/4 dl lunkent vand
 • 250 g rugkerner (jeg brugte knækkede rugkerner)
 • 2 dl kerner efter eget ønske, jeg brugte:
  • 1 dl solsikkekerner
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 1/2 dl hørfrø
Start med at tage en klat dej fra til surdej. Jeg tog ca 2 spsk dej fra – der skal være god plads i krukken da dejen vil udvide sig. Den nye surdej kan opbevares i køleskabet i op til 14 dage.
Surdejen efter 1 døgn i køleskabet har vokset sig stor allerede
Rør dejen igennem, tilsæt alle ingredienserne og rør grundigt efter igen. Hæld dejen i rugbrødsform (næste gang bruger jeg bagepapir, men formen kan også smøres med olie) og husk at lade 1- 1,5  cm fri til kanten til rugbrødet efterhæver.
Det store rugbrød, klart til at komme i ovnen
Lad nu rugbrødene efterhæve i 2 timer på køkkenbordet, overdækket med et viskestykke. Forvarm ovnen til 100 grader. Bag rugbrøddet midt i ovnen i 1 time, herefter skrues op på 175 og det bages endnu en time. Min rugklap kom dog ud 15-17 minutter før.
Rugbrødet tages ud af formen med det samme og køler af på bagerist 3-4 timer et køligt sted inden det pakkes i husholdningsfilm og lægges til side. Rugbrødet kan sagtens spises allerede her, men det har bedst af at trække til næste dag så det kan sætte sig – så er det også nemmere at skære ud.
Rugbrødet blev luftigt, sødt og surdejen kombineret med den mørke øl gav en fantastisk smag til brødet – fordelen er også at kernerne kan varieres til uendelighed så det aldrig behøver blive ensformigt. Skorpen bliver ret sprød og jeg tror næste gang jeg vil undersøge om det kan gøres lidt mindre sprødt – evt ved bagepapir i formen osv.
Rugklapperne bliver lækre på arbejdet med friske grøntsagsstave og andet lækkert – de er dog lige en hurtig tur i fryseren, det plejer at gøre det ekstra svampet 🙂
Print Friendly, PDF & Email

1 kommentar

 1. Fantastisk opskrift – det bedste rugbrød jeg længe har bagt. Selv mine børn var vilde med det :-). Jeg var ellers lidt skeptisk, da jeg syntes dejen virkede meget våd, men det er så lækkert ig saftigt. Mange tak for en god opskrift, den vil blive brugt meget fremover. Mvh Stine

Fantastisk med en kommentar!