Sprød fetapakke med citron og spinat

Efter en lille kokkepause er energien nu så småt tilbage 🙂 ugen på arbejdet lagde hårdt ud og så kan det halte lidt med, at få indhentet overblikket og overskuddet. Vejret har dog heller ikke været nemt at aflæse og det har betydet en let forkølelse og  en smule ugidelighed som følge deraf.

Med tanken om Sankt Hans i morgen, syntes jeg dog vi skulle prøve en ny aftenret af i dag 🙂 Opskriften er originalt af Jamie Oliver, men selvfølgelig med et ton af små ændringer. Jeg var meget spændt på smagen, da den var svær for mig at forestille. Med ingredienserne tilbyder man mange smagsindtryk og jeg har stadig svært ved at beskrive den helt – “skøn!” er dog helt klart et af de første ord der falder mig ind.

Denne pakke er utrolig let at lave og kræver stort set intet forarbejde – et hit til de dage hvor resultatet gerne skal komme tjept og let.

Retten er egentlig kødfri, men gemalen insisterede dog på at æg må suppleres med bacon. Retten kan jo derudover tilføjes alt hvad fantasien rækker til; kogt kylling, rejer m.m. – det kan gøre det væsentligt nemmere at overbevise herren i huset om rettens genialitet.

Til denne pakke brugte jeg:

 • 1 pakke light butterdej (filodej er også fint – brug 3 lag)
 • 50 g pinjekerner
 • 400 g frisk spinat
 • 5 æg
 • 300 g fetaost
 • 50 g revet cheddar
 • 1/2 tsk oregano
 • 1 økologisk citron (skællen)
 • Olivenolie
 • en klat smør til stegning
 • cayennepeber
 • evt. 1 æg eller en smule smør til pensling
 • friskrevet muskatnød
 • salt/peber
 • 1 pk skiveskåret bacon
Tænd ovnen på 200 grader. Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande ved middel varme. Imens piskes æggene let sammen i en skål. I skålen tilsættes den smuldrede feta, oregano, citronskræl, cheddar, 1 spsk olie og en anelse peber – bemærk ingen salt tilsættes da fetaen er salt. Når pinjekernerne er gyldne blandes de også i æggemassen. 
På panden steges nu en håndfuld spinat i smør og olie til det falder sammen. Efterhånden som spinaten falder sammen tilsættes resten. Spinaten vendes nu grundigt i æggemassen så det fordeles godt. 
Et stykke bagepapir (ca. 50 cm) smøres let i olivenolie, krølles sammen og rettes let ud igen. Dejen lægges ovenpå, smøres let med olie og drysses med en anelse cayennepeber og muskatnød. 
Er din pande ovnfast kan du bruge denne til resten – min er dog ikke, så jeg valgte at bruge min springform – den er også en anelse mindre så pakken bliver høj og flot.
Bagepapiret inkl. dej lægges nu forsigtigt i springformen og trykkes blidt ud i kanterne – lad det overskydende hænge ud. Hæld æggemassen ned i hullet og luk nu pakket tilfældigt med det overskydende dej – det er ikke absolut vigtigt at det lukker tæt.
Bruger du filodej bør den pensles med en anelse smør, jeg brugte i stedet et let rørt æg til min butterdej. Slut af med friskkværnet peber og salt inden pakken bages 25-30 minutter midt i den varme ovn.Bacon kan steges sprødt imens pakken bages. Tag pakken ud af formen/panden og pil forsigtigt bagepapiret af – lad den gerne trække 5 minutter inden den er klar til servering. 
Som tidligere nævnt var bacon en serveringsbetingelse herhjemme – til gengæld blev det så også taget godt i mod 🙂
Jeg er ret vild med selve konceptet omkring disse pakker og er blevet lidt inspireret til at nytænke tærter og andre standard æggeretter. Samtidig er jeg blevet begejstret for fetaens rolle i sådan en æggeret: det skaber en fyldigere ret med en særlig salt smag.
Jeg kan bestemt anbefale denne ret, og jeg er ikke selv færdig med at eksperimentere med sådanne sprøde pakker – især når det lige nu kan fyldes med en masse danske sæsonvarer.

I morgen gælder det jo bål, dog ikke ét jeg regner med kan bruges i tilberedningsøjemed – bålbestyren har et kærlighedsforhold til tændvæske så jeg må nøjes med bålretterne jeg kreerer i vuggestuen. Vil dog lige ned og se bålet tændes, det plejer at være hyggeligt at tale med alle naboerne og os med hunde har i forvejen megen kontakt og benytter aftenen til et kollektivt hundetræf. Aftenen plejer dog også at bære præg af mit arbejde da en stor del af familierne bor i samme nabolag – det plejer at være hyggeligt at hilse og de små bliver så herligt forvirrede når de opdager at man ikke kun eksisterer henne i vuggestuen.
Kæresten er blevet lovet en jordbærmazarin, og med alle ingredienserne ventende i køkkenet kan jeg helt glæde mig til at stå op med udsigten til det projekt i morgen 🙂
Derudover skal planterne også kigges lidt til, og sikkert vises frem herinde også.
Nu er Manfred gået i seng – så må han vækkes når aftenturen kommer 🙂
Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

 1. Nej, hvor ser det bare lækkert ud! Jeg må afgjort prøve denne opskrift. Jeg fandt din hjemmeside helt tilfældigt og finder bare så mange lækre opsrifter herinde 🙂

Fantastisk med en kommentar!