Koldthævede flutes

Jo jeg er lidt bagud med alle aktiviteterne herinde, men nu faldt jeg jo lige over irisfoldning og så sneg den sig forrest i køen. Hæklerierne er også på sit hidtil højeste aktivitetsniveau og jeg har netop afsluttet en fin lille ting – jeg må dog tålmodigt vente med at vise den frem, da den er en hemmelig lille gave til en intetanende modtager 🙂

Lige nu går tiden så med at finde på et nyt projekt, jeg har nemlig en masse lækkert bomuldsgarn liggende – så opskrifterne på Ravelry kigges grundigt igennem. Jeg kan så varmt anbefale at kigge derind, det er så inspirerende og ved alle opskrifterne kan man desuden se forumindlæg osv. hvis opskriften har voldt problemer – så er der god hjælp at hente 🙂

Nå tilbage til bagværket. Da vi for nylig skulle prøve, hvad der viste sig at være vidunderlig, chili con carne skulle det jo serveres med et godt stykke brød til. For at lette arbejdet lidt valgte jeg en koldhævet dej, og jeg var blevet så begejstret for valnøddebrødet jeg bagte – så jeg tog udgangspunkt i denne dej, dog halveret og tilpasset version.
Til to fine flutes brugte jeg:

  • 10 g gær
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 2 tsk maltmel (kan erstattes med en smule sukker)
  • 1/2 tsk groft salt
  • 1/2 spsk olie
  • 1,5 dl koldt vand
  • 150 g hvedemel
  • 100 g ølandshvedemel
  • 50 g grahamsmel
  • 2 spsk sesam
Melsorterne i brødet kan varieres fuldstændigt efter smag og køkkenskab – men lad dog altid almindeligt hvedemel udgøre 50%, så bageevnen ikke reduceres.
Opløs gær i det kolde vand, tilsæt resten af ingredienserne. Ælt dejen med dejkroge til den viser tegn på at blive elastisk – ca 5 min. Dejen må gerne være relativt våd. Pak dejskålen i film og stil den i køleskabet natten over.
Dagen efter tages dejen ud på et let melet bord og deles i 2. Form 2 flutes, husk dejen hæver godt og flot så de må godt være lidt flade. Med en skarp kniv snittes der et par gange i brødets overflade. Dæk brødene til og lad dem hæve lunt 1/2 times tid. 
Pensl brøddet med vand, drys med sesam og stil dem i en kold ovn, tændt på 200 grader og giv dem ca 15-30 minutter afhængigt af din ovns temperament. 
Vil du have brødene sprøde og knasende kan du undervejs pensle med lidt ekstra vand. Skal brødet genvarmes til senere brug kan vand også give en sprød og lækker overflade. 
Når de fine flutes er kølet godt ned på en bagerist – ja så har man de lækreste mørke, smagfulde flutes der komplimenterer langt de fleste retter. 
I disse dage har håndværkerne travlt rundt om bygningen: der bores beton, sandblæses beton, brændes tagpap, højtryksrenses facade og skiftes vinduer – puh det larmer! Egentlig generer det ikke meget i løbet af dagen, men fx i morges hvor jeg søvnigt trak gardinet fra og stod ansigt til ansigt med “Boris med rundsav” der skulle til at skøre fuger ud – ja der blev jeg et kort sekund klar over hvorfor de skriger sådan en gyserfilm, shok!
Til trods for det stadig er ferie, er jeg mentalt på vej i arbejde igen. Pædagogikeksamen banker på, og første vejledning er lige om hjørnet. Det har taget evigheder for mig at komme i tanke om et godt emne, mest fordi de gode emner er “taget” i de næste eksamener jeg skal op i. Det begynder dog at forme sig lidt for mig, en problemformulering eller to er udtænkt, litteratur er skimtet og de første forestillinger om indholdsfortegnelse er drøftet med gruppemakkeren. Jo jeg tror ærlig talt det bliver en dejligt halvt år, med tid til en masse fordybelse i faglitteratur (der er SÅ mange bøger jeg er forelsket i) og problemstillinger – jeg kan ikke helt beskrive den begejstring jeg mærker når jeg får en fed diskussion ud af det – det er bare så givende 🙂
Nu vil jeg tøffe ud til håndværkerne og fedte for vi får nyt vindue i denne uge 🙂 Måske de skal lokkes med kage?
Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!