Mormorboller

IMG_4116
.. lyder det ikke ret så fantastisk? Det er de faktisk også. I efterårsferien havde vi min far og den side af familien på dette års første fødselsdagsbesøg – en større omgang hvert år men det er også så dejligt lige at få set alle, især dem man måske ikke får julen sammen med.
Når nu besøget bla. bestod af min kageglade far og ret så dygtigt svømmende brødre – så skulle der jo altså lidt større mængder på bordet end ved så mange andre. Derfor spekulerede jeg lidt i bollerne og bestemte mig for gammeldags, hvide boller – men gerne så bløde, store og luftige som muligt. Her er Claus Meyer jo fantastisk til det lyse bageri og jeg besluttede at lave en portion dej af hans opskrift på mormorbrød og i stedet lave lækre boller ud af det – og sikke nogle boller!
Opskriften gav 12 store boller og var så rigeligt til os 6 mand, men der var selvfølgeligt levnet plads til lagkagen – mere om den en anden dag.

Til de 12 boller brugte jeg:

 • 35 g gær
 • 2 dl vand
 • 2 dl mælk
 • 2 æg
 • 10 g salt
 • 40 g sukker
 • ca 800 g mel (har altid lidt i overskud)
 • 50 g blødt smør i tern
Rør gæret ud i det lunkne mælk og vand. Tilsæt æg og en smule mel inden salt og sukker hældes ved. Ælt melet i dejen og tilsæt til sidst smørret inden dejen æltes med dejkroge 8-10 minutter til den virker elastisk og slipper skålen. Lad dejen hæve lunt og tildækket en time.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og rul den meget forsigtigt (pas på alle luftlommerne) ud til en tyk pølse der med en kniv kan deles i 12 stykker. Form forsigtigt bollerne og placér dem på en beklædt bageplade.
Lad bollerne efterhæve lunt og tildækket i ca. 30-40 minutter mens ovnen forvarmes til 200 grader. Bag bollerne, uden pensling, midt i ovnen til de er gyldne og fine – ca. 10-15 minutter efter ovnens temperament.
IMG_4113
Bollerne var så lækre og havde den luftighed som jeg gik efter – og de få der var levnet efter gæsterne var gået, forsvandt også vældig hurtigt herhjemme. Billederne er ikke helt fyldestgørende, men de blev bagt samtidig med at lagkagefyldet blev lavet og kagen lagt sammen – så det lille køkken og ikke mindst kokken var en anelse presset på tid, men det gik jo alt sammen 🙂
IMG_4105
I dag var lidt skøn, endnu en eksamen er overstået med et godt resultat. Mest af alt nyder jeg den lettelse det er at aflevere sådan et projekt der har fyldt i sind og krop – for derefter at kunne skubbe det lidt i baggrunden. Jeg overvejer at dele projektet lidt herinde, det handler i alt sin enkelthed om at rense et kranie .. hmm måske der skal være en tydelig advarsel til sarte sjæle?
IMG_4116
Nu skal weekenden nydes med træning, søvn, afslapning, bespisning hos svoger og svigerinde .. og så går jeg og lusker med tanken om at eksamensbelønne mig selv med en udvidelse af køkkenets maskinpark .. bum bum …
Print Friendly, PDF & Email

8 kommentarer

 1. Er det muligt at ælte med en elpisker, hvortil der er dejkroge?
  Ejer nemlig ikke en stor fancy køkkenmaskine. 🙂

 2. Mums! Siger jeg og familien. Har lige bagt en portion og det er de bedste ” hvide” boller jeg har bagt. Tror du man kan undlade smørret?
  Mvh Charlotte

  • Hej Charlotte, det er bare fantastiske boller. Jeg tænker fint at man kan undlade smørret, men jeg vil tro at bollerne vil ændre struktur og konsistens mod det mere faste.

 3. Du kan pensle bollerne med mælk, når de er bagt og de bliver lige så fine,Du skal pensle dem lige når du har taget dem ud af ovnen.

Fantastisk med en kommentar!