Stegt lever med bløde løg

IMG_8445

… en ret der deler vandene! Retten er efterhånden en smule uddød og jeg synes det er synd og skam – især når nu jeg oplever at mange afskriver retten uden at have smagt den. Jeg er vokset op med retten og i al den tid jeg kan huske har jeg altid ringet og bestilt lever på menuen når min mormor og morfar skulle besøges J det betyder også at jeg måske forbinder det særligt med hygge og nostalgi – men jeg elsker nu altså smagen.

IMG_8437

Er man novice i denne verden, skal man måske lade en anden være kokken første gang – farven på det rå kød er uvant for øjet: og det spiser man jo også med J Med risiko for at alle bloggens læsere skynder sig at melde ud, vil jeg gerne dele min opskrift på min barndoms livret J Retten er simpel, nem og i den klassiske “sovs og kartofler”-kategori .. og så er den altså billig J Egentlig ville jeg gerne lave en udførlig opskrift på den fantastiske sovs, men at få mål på dette er praktisk talt umuligt, men jeg gengiver fremgangsmåden og så er det blot en smagssag hvordan konsistensen skal være J

IMG_8439

Jeg brugte (2pers.)

 • 400 g kalvelever i skiver
 • 2 dl hvedemel
 • 3 løg
 • 500 g kartofler
 • Smør/olie til stegning

IMG_8440

Kog kartoflerne. Pil løgene og skær dem i ringe inden de steges ved middel varme til de er gyldne og bløde, vend dem undervejs og vær tålmodig – det tager længere tid end man tror. Bred hvedemelet ud på en stor tallerken og vend det fugtige lever i melet så det er dækket godt. Lad det panerede kød stå i 5 minutter så melet sætter sig. Tag løgene af panden og steg nu leveret på panden, ca. 5 minutter på hver side ved middelhøj varme: det skal være flot og mørk i farven og gennemstegt.

IMG_8447

Tip til sovsen: når kødet er taget af panden hældes 2 dl vand på og panden får et opkog. Hæld opkoget i den opbagte sovs og smag den godt til med salt, brug også gerne en god portion kartoffelvand i sovsen.

IMG_8449

Puha så fik jeg lige pludselig ferie, og jeg har søstrene i hytten – rigtig hyggeligt selvom natten til i dag blev tilbragt med en søster der havde maveforgiftning og måtte en tur til vagtlægen L heldigvis er hun frisk igen og dagen i går nød hun også indtil hun blev dårlig. I dag går turen til Tall Ship Races hvor der skal kigges på de smukke skibe, lidt koncerter og ellers bare hygges i lavt tempo. Alle mand er en smule braklagte efter nattens aktiviteter og varmen er sommerlig varm. Jeg krydser sådan fingre for at havets temperaturer når op på en acceptabel badevandstemperatur – men 15 grader er for koldt for mig, jeg vil gerne op på 20.

IMG_8447

I dag er det også en uge siden at kæresten drog af

sted til Kina og jeg har dermed kun 14 dage tilbage som græsenke, gudskelov for han er godt nok savnet nu – Manfred går også og kigger efter ham i ny og næ. De kommende dage skal vejret nydes mere udenfor og tempoet skal sættes ned, det trænger jeg til i sådan en ferie. Jeg har dog også et par madplaner men hvornår de bliver klemt ind i skemaet aner jeg ikke – bloggen er delvist i feriemode. Ferien har dog også betydet at hæklenålen har været en lille smule i brug, jeg håber den kan få en smule mere liv inden ferien er ovre J

IMG_8446

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

 1. Hej det ser rigtig lækkert ud, udover der er nogle små ting ved dit lever som desværre efter min mening gør at den fine lever bliver grynet og smager af jern.

  Hvis det var mig havde jeg stegt det på panden med høj temp fra starten og derefter skrue ned. Lever skal have en sprød skorpe og være rosa i midten dette gør du sådan og mere en 2-4 min på hver side så går det galt.

  Håber dette kunne bruges.

  Mvh Jesper 🙂

Fantastisk med en kommentar!