Maskeret Blomkål

IMG_9059

En klassisk sommerret der gør sig allerbedst til dovne dage i hedebølge. Retten er kold, nem, smuk og smagfuld – kan nydes på terrassen med et koldt glas hvidvin og dejlige mennesker. I virkeligheden er dette en klassisk forret der havde sin storhedstid for ca. 25 år siden men med en rundhåndet rejefordeling og evt. brød og smør – ja så kan de fleste stille den appetit der kan oparbejdes på en rigtig sommervarm dag.

IMG_9050

Efter 4-5 ugers uafbrudt sommer med minimum 25 grader har jeg nydt det, elsket at bade (og gør det stadig) og fundet ro i feriestemningen der breder sig når varmen stiger – men efter en arbejdsdag i går hvor termometeret stod på 23 grader ude på børnehavens legeplads da jeg åbnede 6.30 og en luftfugtighed over 50… så er jeg ved at se frem til et tordenbrags afbrydelse.

IMG_9074

Jeg elsker tordenvejret, naturen der viser sig frem og det smukke lyn kombineret med den buldrende himmel – det er smukt at kigge på. Børnene led også i varmen og der blev spist masser af vandmelon, drukket et hav af vand, holdt en indendørs siesta og leget med vand.

IMG_9065

Manfred klarer varmen rigtig godt i år, trods det flade hoved. Andre år har han lidt meget under luftfugtigheden og gåture har måttet skæres til minimum. I år synes jeg dog at mærke en markant forskel, måske er hans luftvejsoperation endelig blevet helt god eller måske drejer det sig om at vi fx nu har fået bil og kan tage en tur i den kølige skov. Selvom han har det varmt, holder sig foran blæseren om aftenen og er lidt urolig når vi skal sove – så får han masser af luft og lyder ikke som en damptromle når han er ude og gå … Det er dejligt at se han kommer igennem den varme tid på en måde hvor han stadig trives. Anton har opgivet varmen lidt og skruet tempoet helt ned: han sover meget og skifter rum efter solens færden over himlen – han er mester i at finde de kølige steder. I går viklede jeg en kold coladåse ind i et viskestykke og den var han lykkelig for at putte ved – derudover kan det blive til en gåtur på en kølig svalegang.

IMG_9070

I aftes fik jeg lokket en veninde med på en badetur, jeg havde nemlig opdaget et lille kyststykke med den lækreste strand og sandbund og det skulle testes. Det var ret svært at komme i faktisk, måske var det den mørke himmel? Vi kunne stadig ane bunden gennem det klare vand og det blev til en times tid i bølgerne. Det var en smuk udsigt til solnedgangen over Jyllands næse og selv ikke det faktum at jeg stødte på en brandmand da vi gik i land (typisk) kunne ødelægge humøret. Forrige år blev jeg også brændt og jeg huskede det som temmelig smertefuldt, af uanede årsager for selvom det da irriterede (på niveau med brændenældetræf) så kunne en skraber klare meget.

IMG_9066

Nå, nu kom jeg helt væk fra maden men varmen er svær at ignorere.

Egentlig kan det næsten ikke betegnes som en opskrift, dog skal der da lige røres en dressing og lidt småting – men betragt det som inspiration. Dressingen er originalt en hjemmelavet thousand island, men i mangel på hp-sauce i lageret improviserede jeg en rød dressing der også viste sig at være lækker! Husk at der altså ikke er nogen regler for tilbehør, andet end følg hvad du har lyst til at spise!

Til det lækre fad maskerede blomkål brugte jeg (2 pers.):

 • 1 frisk blomkålshoved
 • 1 dansk agurk
 • 2 forårsløg
 • 150 g fine ærter
 • 2 æg
 • 1 gulerod
 • 1 håndfuld cherrytomater
 • 200 g rejer
 • Frisk dild
 • Dressing:
  • 500 g cremefraiche 18%
  • Ca. 2½ spsk. ketchup
  • 2 tsk. paprika
  • 2 tsk. sukker
  • Ca. 1 tsk. Citronsaft
  • Salt og peber

Skær bladene af blomkålshovedet og skyld det grundigt. Put blomkålet i en gryde der passer og hæld vand ved så det dækker ca. 2-3 cm op af siden. Salt vandet og kog kålet under låg ved middelsvag varme til det er lige knap mørt – ca. 10-15 minutter. Kog den endelig ikke alt for blød, lad der være bid – tjek med en gaffel undervejs. I mens røres dressingen, smag den til undervejs – den må gerne have en bismag af tomat men den skal ikke være dominerende, brug farven som indikator! Kog æggene hårdkogte. Smid dressing, æg og blomkål på køl imens grøntsagerne snittes og rejerne forberedes. Skal retten nydes en hel aften med godt selskab? Så lav den med de klassiske pil-selv fjordrejer!

IMG_9067

Anret blomkålet i midten med tilbehøret rundt om, fordel 3 spsk. dressing over kålet og drys rejerne over. Top fadet med en portion frisk dild. Server fadet med ekstra dressing og evt. et flute med smør – hvidvin er prikken over i’et.

IMG_9061

For resten, er du nysgerrig efter flere billeder – så kig forbi @grydelappensherlighederInstagram!

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

 1. Det er en smuk og dejlig ret. Skær et dybt kryds i stokken, når blomkålshovedet skal koges helt, så bliver den lige, som den skal være!

Fantastisk med en kommentar!