Gammeldaws citronfromage

Efter en tur på langs har jeg sådan haft lyst til citrusfrugter og følelsen af at spise en masse c-vitaminer. Efter at have fortæret umådelige mængder appelsiner faldt min kærlighed på citron – det er jo lige nu at citrusfrugter er bedst. For at gøre citronerne til en syndig lille sag, blev jeg opsat på at få helt styr på det med husblas – og så er fromage oplagt jo!

Der bliver ca 500 ml fromage ud af portionen og idet man spiser små portioner af dette vil den snildt række til 4 personer – og måske 5.

 • 5 blade husblas
 • 4 past. æggeblommer
 • 4 past. æggehvider
 • 4-6 spsk sukker
 • 1,5-2 tsk revet citronskal
 • 3/4 dl citronsaft (jeg brugte 3 økologiske citroner i alt)
 • 3 dl fløde
Start med at lægge husblassen i blød i en skål med koldt vand. Pisk æggeblommer og sukker til en hvidlig, luftig æggesnaps. Vask og riv citronskallen og vend den i æggesnapsen. I en skål presses citronsaften ud og eventueller kerner fiskes op.
Tag husblassen op og knug den fri af vandet. Læg den i en skål og smelt den i mikroovnen – det tager ca 30 sekunder. Tilsæt citronsaften og mærk efter med lillefingeren – den skal være “lillefingervarm”, ellers må den køle ned eller have et par øjeblikke i mikroovnen. Det er vigtigt at holde sig tæt på den rigtige temperatur da formagen ellers kan blive trevlet eller klumpene.
Den lunke citronmasse tilsættes æggesnapsen og det hele røres sammen til en ensartet masse og stilles i køleskabet.
Imens piskes æggehviderne luftige, det er vigtigt at piskerisene er rene og tørre når man pisker hvider da det ellers kan påvirke hvidernes reaktion på¨piskningen. I en anden skål piskes 2 dl fløde til let flødeskum.
Når massen i køleskabet er let stivnet er den klar igen – er massen blevet helt stiv kan man sagtens give den en hurtig tur med håndpiskeren. Start med at tilsætte flødeskummet og rør massen grundigt sammen til en ensartet masse – det kan godt kræve lidt armmuskler, især når man gerne skal røre med “piskebevægelser” for at bevare luftigheden i massen.
Til sidst vendes æggehviderne i, og fromagen kan nu hældes i den skål man ønsker at servere det i – fromagen skal gerne have et par timer i køleskabet til at sætte sig. Ved servering piskes den sidste dl fløde og bruges til pynt, evt. med en smule revet citronskal.
Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

 1. Hej.
  Dejlig lækker og enkelt opskrift. Da jeg var gået i gang opdagede jeg, at manglede fløden. Jeg valgte så at fortsætte, og fandt ud af, at retten ikke nødvendigvis behøver fløde, da den også smager fantastisk uden.
  Mvh. Malene

Fantastisk med en kommentar!