Kammerjunkere med vanille og citron – en smag af sommer

Selvom varmen har trukket sig og vinterjakken stadig må hænge fremme er det nu altså stadig den første sommerdag.

Det betyder dog, at der blot er mere køkkenvenlige temperaturer og en mulighed for at drømme om og forberede sommeraftenerne på altanen – der forhåbentlig er lige om hjørnet.

Derfor har jeg da også gået lang tid med planerne om at kaste mig ud i hjemmebagte kammerjunkere – fyldt med den sommerlige smag af vanille og citron.

Jeg faldt over flere opskrifter, men kastede hurtigt min kærlighed på Lone Landmands der indeholdte så utroligt mange lækre ting:

 • 500 g hvedemel
 • 100 g flourmelis
 • 2 tsk bagepulver
 • 2 tsk vanillesukker
 • 1 1/2 tsk kardemomme
 • 175 g koldt smør i stykker
 • 1 dl koldt mælk
 • 2 æg
 • skal af 1 økologisk citron
Bland mel, flourmelis, bagepulver, vanillesukker og kardemomme i en skål. Rør det kolde smør i melet med håndmikserens dejkroge indtil massen er helt ensartet. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen sammen, inden den stilles i køleskabet en times tid.
Forvarm ovnen til 200 grader og beklæd ca 3 plader med bagepapir. Tril nu små kugler af dejen på cirka 2 cm diameter og fordel dem på pladen – de hæver ganske lidt så vær ikke bekymret for at stille dem relativ tæt. Bag nu hver plade ca 10 minutter midt i ovnen og flæk hver kammerjunke-bolle mens den stadig er lun.
De flækkede boller lægges nu med den skårne side nedad og efter alle er bagt stilles de alle tilbage i ovnen. Iflg. Lones opskrift skulle en slukket ovn, igang med nedkøling, 30-40 minutter være nok – jeg måtte dog justere tiden temmelig meget. Om det skyldes for kort bagning eller en gammel ovn endte mine med at være i ovnen næsten en time – ved en tændt ovn på ca 50 grader. 
Er du usikker – tag da en kammerjunke ud og lad den køle ned inden du bider i den. Er du bekymret for for megen farve på kagerne, kan det fikses ved at lægge et stykke bagepapir over.
kammerjunkerne er himmelske! Aromaen, smagen, konsistensen .. jo den er bare sommer 🙂 Jeg vil dog ikke tøve med at lave en mere vanillepræget udgave en anden gang ved at tilsætte korn af en stang vanille og i stedet tilbageholde en anelse citronskal.
Citronen er dog slet ikke dominerende men passer sig så yderst godt sammen med især kardemomme. kammerjunkerne var, en anelse langsommelig, dog lette og opvaskvenlige at kreere og selvom jeg ikke skal kunne frasige mig at købe en pose i supermarkedet – er det ikke sidste gang disse fantaster bages 🙂 Tak til Lone for den delikate opskrift 🙂
Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

 1. Mmmmh! Har gennem lidt tid tænkt på også at bage sådan nogle, men tiden løber jo lidt stærkt nogle gange 🙂 Men denne opskrift skal da klart prøves – er vildest med opskrifter som er afprøvet af andre 🙂

 2. Jeg vil i hvert fald anbefale dem enten som de er eller en mere “vanillet” udgave (bør måske her nævne at jeg forguder vanille) 🙂 vil dog anbefale lige at sætte ekstra tid af til tørringen 🙂

Fantastisk med en kommentar!