koldthævede boller med durum og solsikke

En fordel ved ferie og fridage er de lange morgener – der kan trække ud som man nu lyster, uden et tidspres om at komme ud af døren. Det har indbudt til lune, friskbagte morgenboller nydt med det hjemmelavede solbærmarmelade og en god kop kaffe.
Lige for tiden har jeg brugt oceaner af tid inde på craftgawker, faktisk så meget tid at jeg i nat drømte om et meget vigtigt kreativt dilemma med noget filtning .. så det var måske liiiige rigeligt 😉

Bollerne her er inspirerede af Kinnas opskrift, jeg før har brugt – kan kan dog drille mig lidt men det skyldes formentlig at jeg er vant til at koldthævede deje er “vådere” end denne. Som sædvanlig kunne jeg dog ikke “bare” følge en opskrift .. så jeg lavede en lidt mørkere bolle med en smule knas – og de forsvandt så hurtigt at jeg 2 dage senere forkælede os med endnu et hold af samme udgave.

Bollerne bliver bløde og svampede indeni, og får de smukke lufthuller der præger koldthævet brød.Udenpå bliver de rustikke og let sprøde – altså bare lækre. Jeg tror det til dels også handler om dampningen i ovnen – et skridt du endelig ikke må hoppe over!

Jeg fik 9 store boller ud af denne opskrift:

 • 15 g gær
 • 5 dl koldt vand
 • 4 spsk smagsneutral olie
 • 1 spsk salt
 • 4 spsk solsikkekerner
 • 1 tsk mørkt maltmel (kan udelades/erstattes med 1 tsk honning)
 • 300 g durummel
 • 300 g hvedemel (hold en smule tilbage til næste morgen)

Opløs gær i det kolde vand. Ælt resten af ingredienserne sammen, jeg brugte håndmikseren ca 5 minutter til dejen føltes smidig. Gnid overfladen af dejen med en smule olie, dæk skålen med folie og stil den i køleskabet natten over (6-8 timer).

Næste dag stilles en tærteform eller anden flad form i bunden af ovnen og den tændes på 230 grader.  Med 2 spiseskeer fordeles dejen ud på en beklædt bageplade og mel sigtes let over bollerne. Når ovnen er varm hældes vand i tærteformen – ca. 3 cm højde. Bag bollerne midt i ovnen ca 20 minutter og lad dem køle ned på en bagerist.
Bollerne smager forrygende godt, frisk fra ovnen – de kan også sagtens fryses: pak dem mens de stadig er lune.

I dag blev alle køkkenskabe ryddet op og gjort rene, tiltrængt! derudover blev der indkøbt nye kartotekoversigter til ringbindende således der ikke længere eksisterer en undskyldning for at undgå resortering af papirer – desværre. Guleroden er at det kan gøres i mens en god film kører i fjernsynet og en kage bager i ovnen – jeg er pt på jagt efter en riiigtig god kage til kæresten der knokler med vikararbejde. Mit ambitiøse jeg tigger om et eksperiment med hjemmelavet wienerbrød, hans absolut største svaghed  – og en ny udfordring for mig. Bum bum .. her til aften bliver det dog nok ikke til mere praktisk arbejde .. måske..

Print Friendly, PDF & Email

5 kommentarer

 1. Det gør du bedst på de manuelle indstillinger. Ved ikke lige, hvad du fotograferer på nu. Jeg bruger oftest AV til madbilleder, når der også er naturligt lys. Hvis du vil skrue op for blændetallet og få en mindre sløret baggrund, skal du stille på ISO'en for at få en ordentlig (hurtig) lukketid, så der ikke kommer rystelser på billederne.
  Måske er det her noget, du ved i forvejen. 🙂 Hvis du stadig vil have noget sløret i baggrunden, men mere af forgrunden i fokus end nu, kan du øge afstanden mellem motiv og baggrund. Sådan kan man også sørge for, at baggrunden er mere sløret.

  Ved ikke, om du kan bruge det til noget, det må du vurdere. Held og lykke med de videre nørderier med kameraet. Det er et fantastisk apparat 🙂

 2. jeg bruger også av, da jeg desværre har dårlig belysning de fleste steder i hjemmet. På kringlebillederne er der arbejdet lidt med ISO og blænde .. derudover kommer der nogle indlæg senere hvor det er lykkedes mig at skabe et større fokusfelt 🙂
  Jeg bruger for øvrigt canon1100d med standardobjektivet .. drømmer dog om et godt makroobjektiv en gangnår jeg bliver rig 😉

  Tusind tak for de gode råd 🙂

 3. Lys fra vinduer hjælper en del. I samarbejde med blitzen, som man i indstillingerne kan skrue ned, så den ikke giver så meget lys, at det ser “forkert” eller voldsomt ud, så den bruger begge lyskilder. Jeg har en ekstern blitz, som jeg kan skyde mod vægge og i loftet og sådan, men jeg tror sagtens, man kan bruge den indbyggede på samme måde.

  Makro bruger jeg ikke til mad. Sjældent i hvert fald. Har brugt det til konfekt, fordi jeg syntes, det så fedt ud tæt på drysset. Men det er mere af fotografisk og teknisk værdi end for at vise, hvad man har lavet. Jeg bruger det meget i haven dog. Det er et af mine foretrukne objektiver, og der hjælper det enormt at have en ekstern blitz, selvom den indbyggede også kan bruges. Objektivet er dog så langt, at det nemt kommer til at skygge for blitzen. Jeg har en kæmpe mængde makrobilleder liggende på min fotoblog, som du måske har set. Jeg er mest fascineret af naturen og insekterne, og går meget op i, at der skal være farve i billederne, men tager også lidt andet af og til.

  Til allroundfotgrafi og også til madbillederne bruger jeg Christians Canon 17-55 mm, da det kan komme ned på f/2.8. Det er temmelig pricy, men helt sikkert det værd.

Fantastisk med en kommentar!