Skønne æbleboller med græskarkerner

En start på efterårets fantastiske, kulinariske muligheder.

På torsdag gælder det eksamen, og efter et opgavemøde i dag er fornemmelsen for det mundtlige styrket lidt. Normalt har jeg været vant til projekter hvor man har haft et rent fysisk projekt, så denne eksamen har været lidt anderledes at gribe an. Spændingen er der jo, måske i virkeligheden også forventningspresset – hvilket altid er størst fra mig selv.

mit æble kom i liiidt før foreskrevet (måske derfor den blev en anelse klistret), men det gik fint 

Så torsdag bliver det dejligt at få afleveret alle de tanker man får gjort sig, få en vurdering og ligge den til side igen .

Bolledej udemærker sig ikke fotogent

Samtidig er eksamenstid jo også en tid, der tillader man er herre over egen hverdag. Dagene står vidt åbne, og man kan fylde dem med det man lyster – må indrømme at jeg trives svært godt med dette. Det betyder god tid til veninder, og venskaber der lige skal genopfriskes efter en travl tid og køkkenet virker nu også særligt indbydende når man ikke har et ur at arbejde efter.

Nå tilbage til bollerne! Egentlig er det et stykke tid siden jeg sidst bagte boller, og da især de almindelige boller. Denne opskrift fra Hjemmets madblad var dog så fristende med æblet der lokkede med sødme og et saftigt indre – og nøj, det var nært de bedste boller jeg har bagt!

Bollerne var bare SÅ bløde, saftige og luftige – og æblet gav også bollerne en holdbarhed. Jeg må tilstå jeg er solgt, og næste gang der skal bages boller – vil denne opskrift være den første der overvejes.
Dejen var dog liiidt bøvlet, idet den stadig var meget klistret efter den anbefalede melmængde var tilsat. Jeg valgte dog at lade den være og blot ælte grundigt, så kunne en god, melet hånd sagtens forme bollerne alligevel – en løsning jeg også vil bruge næste gang, siden de nu netop blev så gode 🙂

Til 9 store boller brugte jeg:

  • 25 g gær
  • 1,5 dl vand
  • 1,5 dl yoghurt naturel
  • 1 dl havregryn
  • 1 tsk groft salt
  • 350 g hvedemel
  • 1 æble
  • 1 æg til pensling
  • græskarkerner til drys 
Smuldr gæren ud i lunkent vand og tilsæt yoghurt, havregryn og salt. Tilsæt gradvist melet mens der æltes grundigt til dejen virker godt elastisk – ca. 10 min. Del æblet og befri det af kernehus, riv det groft eller put det i en minihakker – jeg tog skællen med for den fine farve og det gode vitaminer, men det kan undlades. Ælt æblet i dejen og lad dejen hæve tildækket og lunt 1 times tid.
Form 9 store (eller 12 små) boller og sæt dem til efterhævning, på pladen, i 30 minutter imens ovnen forvarmes til 225°. Pensl bollerne og drys hele, eller grofthakkede græskarkerner over bollerne inden de bages 15-20 midt i ovnen. Lad bollerne køle ned på en bagerist.
Åh hvor jeg egentlig ærger mig over at de er spist, de var virkelig gode – og æbler som sødme i dej er en helt nyt eventyr der blot er startet. Snyd endelig ikke med kernerne, de giver et sprødt og let ristet indtryk – der perfekt spiller sammen med det bløde og saftige. Uh .. nu er de vidst rost nok 😉
Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer

  1. […] wokmad rigtig meget og bl.a. efterårswok blev jeg glad for. Jeg opdagede en lækker  banankage, umådeligt lækre æbleboller og en syndig chokoladetærte. Derudover var der i Aarhus Foodfestival, så der kunne rigtig […]

Fantastisk med en kommentar!