Mad der varmer: Wienergryde

IMG_6778

… for det er jo bare isnende vind derude – perfekt til at hygge indenfor med varm kakao, gryderetter og lune tæpper. Normalt bliver gryderetter tit det samme for mig – oftest denne variant der da også er blevet populær rundt omkring så vidt jeg kan se 😉 – oftest bliver gryderetter også en “ryd op i grøntsagsskuffen”-ret og egentlig ender de jo så med at smage meget éns.. godt, men éns.

IMG_6767

I kulden er helbredet dog lidt skrantende og det blev motivationen for at finde en gryderet der kunne udvide repertoiret lidt. Opskriften her består af få, men smagsstærke ingredienser og retten få en karakteristisk og god smag. Til bonusinfo kan jeg fortælle at kæresten har et utrolig dårligt forhold til porre – men nød denne ret med velbehag da porren blot fungerede som nuance i smagen J Retten blev ikke smuk for mig – saucen blev lidt grynet, men smagen og konsistensen fejlede ikke noget – det var en kosmetisk udfordring 😉

IMG_6769

Til denne forrygende gryderet brugte jeg (4 pers.)

 • 500 g skinkekød i tern
 • 125 g bacon i tern
 • 2 løg i tern
 • 2 porrer i skiver (jeg brugte 3 håndfulde fra fryseren)
 • 300 g gulerødder i grove stykker
 • 150 g cocktailpølser
 • 1½ tsk paprika
 • 1 lille madfløde
 • Evt. madkulør
 • 25 g smør
 • 3 dl bouillon
 • Salt/peber
 • Majsstivelse

 

IMG_6770

Start med at klargøre al grønt og kød. I en stor gryde svitses baconternene godt inden de tages op igen. Hæld smørret i gryden, lad det gyldne inden skinkekødet svitses med salt og peber. Tilsæt herefter løg og porer og lad det svitse under omrøring i 2-3 minutter. Hæld gulerødder, paprika samt salt og peber i gryden sammen med bouillon og fløde – og lad retten simre under låg i 35-40 minutter. Hæld bacon tilbage i gryden og jævn den med majsstivelse – brug lidt kulør til at give retten den varme farve. Tilsæt pølserne og lad dem blive varmet igennem 4-5 minutter inden retten serveres dampende varm – evt. med rødbeder som tilbehør! Her gik det lidt stærkt (som billederne viser) så det blev til den klassiske med ris.

IMG_6775

Egentlig blev jeg overrasket over denne opskrift, der trods den store enkelthed virkelig tager meget smag. Forhåbentlig er vejret snart færdig med at forlange gryderetter og fantasier om friske asparges kan bringe mig mentalt en smule nærmere påsken. Når det så er sagt, bliver dette sæsonens sidste gryderet – var det et lækkert punktum!

IMG_6776

Øv hvor mit helbred driller, jeg tror det hele forlænges af kombinationen af vejr og travlhed. Med det nye jobs ansvar og forpligtelser, kørekort, Manfreds sygdom, familiebegivenheder og almindelig husholdning har fyldt utrolig meget. Omvendt har jeg vidt gennem hækling fundet fristedet for bekymringer – her kan jeg enten lukke alt ude og koncentrere mig om at tælle masker, eller beskæftige hænderne mens fjernsynet kører og på den vis koble ud. Men med øjenbetændelse, ørepine, forkølelse og en skulder der driller, er selvmedlidenheden svær at ignorere helt.

Egentlig tænker jeg ikke at jeg er specielt stresset – men måske er det mere at Manfreds sygdom har betydet mange bekymringer om “det uvisse” .. fx skal han have genoptræning i vand?, hvordan holder vi ham i absolut ro herhjemme?, vil han komme sig helt? Er det egoistisk at sætte ham igennem alt dette? Hvad koster det hele?

IMG_6781

Nu kommer han endelig hjem fra dyrehospitalet i morgen efter 5 dages indlæggelse og det kan jeg næsten ikke vente på – tilfældighederne vil dog at jeg skal arbejde helt til kl. 20 og det bliver næsten ubærligt at jeg ikke kunne få fri .. Men så må han nusses ekstra meget bag øret af kæresten indtil da. Nu? Nu skal jeg have samlet kroppen om at handle ind til ugens madplan og måske have Kenny til at bage mig et brød (hvis ørene kan klare det) og så skal dynen være min bedste ven i kampen mod virus og bakterier! P.s. er du til alskens krimi-tv og måske også noget psykologisk thriller? – så kan jeg anbefale serien “The Following” med en imponerende Kevin Bacon! – men se den ikke alene!

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

 1. det med at saucen gryner i nogle sammenkogte retter kan undgåes ved at give det anvendte kød et hurtigt opkog inden det brunes af på den måde undgår man urenhederne fra kødet kommer i retten

Fantastisk med en kommentar!