Sprøde, lette pitabrød med durum

IMG_9235

De hule brød kan indeholde et hav af delikatesser, og kan bære præg af alt fra det tyrkiske køkken til en dansk kolonihave. Pitabrød er også nem mad, og hives brødene blot ud af fryseren kan det være en god nødløsning at have liggende. Vi nød dem dog (næsten) direkte fra den varme ovn og det er bestemt anbefalelsesværdigt.

IMG_9176

IMG_9179

Jeg har aldrig tænkt på pitabrød som noget jeg selv kunne bage, tanken om at jeg skulle kunne bage hule brød forekom mig temmelig absurd. Ideen dukkede dog op igen og efter lidt research lød det nu temmelig simpelt, og tænk sig det viste det sig også at være.

IMG_9189

IMG_9194

Der var mange forskellige bud på hvad dejen skulle bestå af, hvordan den skulle behandles og hvordan de skulle bages, og mit resultat blev et improviseret sammensurium af hvad jeg læste. Jeg startede ud med en dej, fyldt med hvede for at sikre hævningen – så må eksperimenter med grov dej være næste skridt.

IMG_9202

IMG_9220

Mine pitabrød blev forholdsvis små, det kan måske bedst ses på billederne og egentlig var det jo bare en grund til at spise en ekstra 😉 – meeen jeg vil nok anbefale at lave dem en smule større, det påvirker bagetiden ganske lidt. Og nu til selve brødene (12 stk.):

 • 25 g gær
 • 1½ dl mælk
 • 1½ dl vand
 • ½ tsk. Sukker
 • ½ tsk groft salt
 • 60 g durummel
 • 350 g hvedemel
 • 1 dl mælk

IMG_9224

Lun mælk og vand til det er lillefingervarmt (microovnen er en hurtig løsning) og hæld det ved det smuldrede gær. Tilsæt en smule mel inden sukker og salt hældes ved. Rør 2/3 af melet i dejen og ælt det grundigt i 5-7 minutter. Hæld det sidste mel ved og ælt dejen til det slipper skålen og det virker elastisk i konsistensen. Lad dejen hæve lunt og tildækkes i 60 minutter (her kan tilbehøret snittes og evt. tilberedes).

IMG_9228

IMG_9239

Hæld dejen ud på et bord med en smule durummel. Del dejen i 12, og form hver klump til en bolle. Rul hver bolle flad til en diameter på ca 12 cm og ½ cm tykkelse – strø med en smule durummel på bordet. Læg 6 pitabrød på en beklædt bageplade (dvs. der bages af 2 omgange) og lad dem hæve 15 minutter mens ovnen forvarmes til 250 grader. Inden de bages vendes pitabrødene forsigtigt om på den anden side og pensles med mælk. Bag dem midt i ovnen 6-9 minutter, de skal hæve op og blive let gyldne i overfladen inden de tages ud og køles ned på en bagerist.

IMG_9238

Brødene kan åbnes og nydes med det samme, eller puttes en tur i fryseren til senere fornøjelse – husk at putte brødet i posen mens det stadig er lunt, så er det saftigt når det tages ud af fryseren.

IMG_9227

IMG_9232

Jeg tog den simple løsning herhjemme og lavede et grønt tag-selv. På den måde kunne jeg få tun (som jeg forguder i pitabrød) og kæresten kunne fylde den med kylling. Det var egentlig nemt og ret hyggeligt at smide alt det grønne på to spækbrætter og så bare række til – oftest har vi herhjemme en tendens til at lade maden stå i køkkenet så for en gangs skyld blev vi begge siddende. Jeg tror faktisk heller ikke jeg har mødt nogen som ikke elsker pitabrød? hvad end det er med kebab, falafel, tun eller noget helt fjerde ..

IMG_9234

 

Print Friendly, PDF & Email

7 kommentarer

 1. Havde ellers opgivet at bage pitabrød, for mine bliver aldrig hule, men nu må jeg vist hellere prøve dine ;). De ser lækre ud.

  • Hej Rikke, tak for de rosende og opmuntrende ord. Så længe smagen er god, så er størrelsen en yderst overkommelig opgave 🙂

 2. Så prøvede jeg for anden gang at bage mine egne pitabrød efter at den første portion gik i vasken. Smagen blev bare super og nogen af dem blev en smule hule. Nogen der ved hvordan man får dem rigtig hule?

 3. Tak for en super opskrift, de smagte rigtig godt! Overvejer at lave dem igen til sønnens fødselsdag, når børnehaven kommer på besøg.

Fantastisk med en kommentar!