Orangeknas

I dag har jeg stået næsten 6 timer og hygget mig i køkkenet med konfekt. I år skulle der ske noget nyt udover de obligatoriske konfektstykker med nougat og nødder – selvom det bestemt ikke er, at kimse af. Opskriften er er lidt omstændig, men den er simpelthen al arbejdet værd – hvilket kæresten også er enig i, han er noget besværlig at holde væk *s*
Jeg brugte til 3 store chokoladestænger (der skæres i snitter):

 • friske skræller fra 3 økologiske appelsiner
 • 6 dl vand
 • 2 dl rørsukker (anbefales ikke at skifte ud med almindelig)
 • 2 dl vand
 • 200 gram mørk chokolade
 • 45 g. hakkede, smuttede mandler
De 6 dl. vand bringes i kog og appelsinskallerne koges 10-15 minutter eller til de er helt møre/bløde – tjek med en gaffel eller en pind. Appelsinskallerne tages af blusset og én efter én tages de op og skrabes forsigtigt med en teske, fri for den hvide hinde – være forsigtig men omhyggelig, det hvide vil ellers give en besk smag.
Sæt nu rørsukker og de sidste 2 deciliter vand over blus og kog det op. Imens skæres appelsinskallerne til strimler. Når sukkerlagen koger tages det af blusset og appelsinskallerne hældes i og trækker 10 minutter.
Når skallerne har trukket i den varme sukkerlage, fiskes de lettest op med en gaffel og spredes ud på en beklædt bageplade.
Stængerne skal nu tørre helt – til de bliver knasende sprøde. De kan enten stå natten over og trække, eller de kan tørres 1 time i ovnen ved 100 grader. Er de ikke helt sprøde når de skal bruges, kan de sagtens få en kort tur i ovnen for at tørre helt.
Stængerne kan betrækkes med mørk chokolade som de er, og smager fantastisk.
Jeg valgte at putte dem i blenderen med nogle mandler og hakke det i små stykker jeg derefter hældte i en mørk, smeltet chokolade.
Jeg bredte chokoladen ud i slanke baner på et stykke bagepapir, dryssede blenderresterne på som pynt og lod dem størkne et køligt sted inden de blev skåret i delikate snitter – det her er absolut blevet min nyt julefavorit!
Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

 1. Den må jeg helt sikkert prøve næste gang, det bliver jul ;-). Men jeg tænkte på, om man ikke bare kan skrælle appelsinerne med en skrællekniv – så er man fri for de hvide hinder fra starten af.

  • Hej Birgitte,
   det var da en irriterende god idé!! Umiddelbart vil min eneste usikkerhed være om det bliver for skrøbelige og tynde stykker.. omvendt bliver det jo også det på den anden måde … hm hm .. Jeg vil tage din idé op til revidering næste gang jeg starter en bunke økologiske appelsiner op!

Fantastisk med en kommentar!