Rustikt valnøddebrød

.. denne har jeg altså glædet mig til at dele herinde. På mit visit i Vejle kom jeg nemlig forbi en helsepusher og  var hurtig til at dreje af, og sikke et held. Jeg er ikke helsefanatiker (surprise), men jeg er vild med alle de specialiteter sådan en butik indeholder – og samtidig er der tænkt meget i miljø og oprindelse når råvarerne produceres.

Jeg havde længe kigget på maltmel, både på grund af farven og den sødme det skulle bringe men også fordi jeg synes hele fremstillingen af melet er interessant: det er bygkorn man lader spire i 12 dage inden man nærmest brænder og pulveriserer det – ikke just noget man skulle mene var en særlig delikatesse eller bevidst forarbejdning af korn. Ikke desto mindre har jeg længe kigget efter melet, og nu fandt jeg det så endeligt.

her ses det mørke maltmel

Brødet er ud fra en Femina opskrift, og er nærmest skræddersyet til en skive ost. Valnødderne giver bid, blødhed og en anelse bittert, maltmelet giver en røget sødme og yoghurten giver også en smule syrlig friskhed. Det er dog langfra et surt brød, ej heller et brød over mod surdejsbaserede brød (selvom kombinationen sikkert ville være skøn!) men bare et brød med mere fylde og mere smag – end så mange andre. Derudover er jeg også lidt forelsket i den smukke, mørke farve.

Brødet er koldhævet, men hævetiden i køleskabet kan tilpasses – dog gerne 6 timer. Til engæld er både arbejdsindsats og opvask minimal – et absolut plus i min bog! Melvalget bærer præg af en masse rester der skal bruges, så tilsæt hvad du har – men behold det almindelige hvedemel, så sænker du ikke bageevnen.

Til dette smukke brød brugte jeg:

 • 100 g hakkede valnødder
 • 10 g gær
 • 2 dl yoghurt naturel 
 • 3 dl koldt vand
 • 1 spsk olie
 • 1 tsk groft salt
 • 2 spsk maltmel (kan udelades, tilsæt gerne 1 tsk sukker i stedet)
 • 200 g durummel
 • 100 g ølandshvede
 • 300 hvedemel
 • 2 spsk yoghurt naturel til pensling
Opløs gær i det kolde vand, tilsæt resten af ingredienserne men hold ca 50 g mel tilbage (til næste dag). Dejen æltes med dejkroge til den viser tegn på at blive elastisk – ca 5 minutter. Dejen må gerne være relativt våd. Pak dejskålen i film og et klæde og stil dejen på køl natten over – det kan sagtens være længere tid (jeg lavede min dej om eftermiddagen og bagte den først et døgn senere). 
Tag dejen ud på et godt melet bord og ælt den kort, slå dejet op til det brød du ønsker – husk det hæver meget – og læg det på en beklædt bageplade. Pensel brødet med yoghurt, drys mel over og lad brødet hæve lunt og tildækket ca 1 time inden det stilles midt i en kold ovn – der tændes på 200 grader (ikke varmluft). Bag brødet 40-45 minutter og lad det køle ned på en bagerist 🙂
Brødet er perfekt (!) til ostemadder .. og det kan sagtens fryses – husk at smide det i fryseposen og fryseren mens det stadig er lunt – så er brødet saftigt når det tages op igen 🙂
Uh .. jeg stod næsten 6 timer i køkkenet i går og bagte, kogte, stegte .. det blev altså til mange lækre ting … og sikke de nydes. Nu gælder det OL Håndbold – god aften derude 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!