Lynstegt kylling med nudler og æg

 

For 1 år siden havde jeg aldrig smagt ingefær og ej heller autentisk asiatisk mad – på nær de der fritureboxe der sælges på gaden men de tæller efter min mening ikke 😡

Siden jeg kastede mig ud i det asiatiske køkken første gang, er hyppigheden af soya og ingefær steget støt i køkkenet. Et mål for næste år må være at stifte bekendtskab med andet end de lette wokretter. Planen er at hamstre et par billige andebryster på den anden side af jul og kigge på nogle vietnamesiske anderetter.

Denne ret fik jeg smækket sammen en hverdag hvor tiden var knap og grøntsagsskuffen havde lidt grønt der trængte. Egentlig er den som en almindelig wokret – det er saucen der gør forskellen. Denne ret var desuden også ved at “ødelægge” parforholdet for en aften 😉 Kæresten spiser hverken fisk eller skaldyr, og han kan faktisk knapt gå forbi en fiskehandler eller være i rum med mig hvis jeg spiser fx røget makrel. Jeg havde længe kigget på fiskesauce og da jeg fandt én der var lavet på koncentrat og ikke direkte ansjoser tænkte jeg det gik – det skulle jo bare bruges som smagtilsætning på samme måde som soya (og faktisk også oysterssauce 😳 ). Med stor fornøjelse spiste han maden og roste den meget højt, og ville så høre hvad smagsforskellen var på denne ret og en tidligere jeg har lavet 😀

Da han blev oplyst om indholdet måtte han lægge gaflen fra sig og smagen var ikke længere så god … faktisk tog det ham 5 minutters tilløb at spise sig mæt. Så på trods af koncentratoprindelsen var den ikke heeelt godtaget, og jeg har lovet fremover ikke at putte det i (eller fortælle om det 😎  ).

Men retten var fantastisk med god umami, masser af grønt og kort tilberedningstid – en dejlig afveksling fra julens mad. Til wokretten brugte jeg (3 pers.):

  • 250 g nudler
  • 100 g fintsnittede sugarsnaps
  • 250 g kylling i strimler
  • 1 spsk olie (evt. sesamolie)
  • 3-4 forårsløg i ringe
  • 4 æg
  • 400 g wokgrønt (jeg brugte lidt rester fra fryseren)
  • 1 spsk fishsauce
  • 1 spsk oystersauce
  • 1 spsk soyasauce

Kog nudlerne efter anvisningen, skyl dem godt med koldt vand og lad dem dryppe godt af i et dørslag. Svits kyllingen i wokken et par minutter og hæld derefter de fintsnittede sugarsnaps ved. Lad det svitse under omrøring og hæld de andre grøntsager ved og svits det under omrøring til de er (næsten) færdige. Hæld nudlerne ved, bland det rundt og varm det igennem. Pisk æggene let sammen og hæld det ud over wokretten. Vend rundt i retten til æggene har sat sig og fordelt sig som en slags scrambled eggs i retten. Tilsæt saucen (lav evt. dobbeltportion – alt efter smag) og server retten med de friske forårsløg –  mums!

De sidste to dage har jeg haft køretimer. Jeg var spændt på både vejr, mig som bilist og timens forløb. Kørelæreren lagde “hårdt” ud med start fra viborgvej og det var ikke uden nervøsitet at jeg svingede ud på kørebanen ved handelshøjskolen. Bilen er en stor Mercedes og egentlig kunne det ikke betyde mindre for mig – men: de har lavet nogle ting anderledes i deres biler – bare liiiige for at det ikke skal være for nemt. Bakgearet sidder fx til venstre for 1.gear og håndbremsen er en ekstra pedal…

Første køretime gik bedre end forventet. Kørslen var meget på ringvejene omkring Århus, og for det meste oplevede jeg at de andre bilister udviste tålmodighed og forsigtighed, hvilket betød jeg havde lidt mere plads at “fejle” i. Der skulle øves u-vendinger på ringevejen og de første to gange måtte kørelæreren lige huske mig på også at trække vejret når jeg koncentrerede mig 😳 ved de sidste 3-4 u-vendinger gik det dog fremad og det blev mere naturligt for mig.

I dag var det så afsted igen og her kørte jeg meget bykørsel, dvs. helt ind i de små gader i latinerkvarteret og boligvejene ved tangkrogen. Bilen var ikke min bedste ven i dag – min stor udfordring er at komme hurtigt op i fart efter lyskryds, sving og lignenede .. min speederfod skal være lidt tungere .. omvendt blev den også lidt irriteret i et par lyskryds og med koblingen som erklæret fjende i dag gik jeg i stå i et lyskryds … eller 2. Jeg kan blive helt blufærdig overfor kørelæreren og egentlig ville jeg helst at han først ville se mig køre når jeg har lært det  😳 …og jeg vil jo nødig ødelægge bil, kobling eller andet .. ja …

På onsdag er det afsted i bilen igen og jeg må tage mere følsomt fodtøj på og huse at trække vejret – selv når jeg koncentrerer mig 😉 I kørekortsdagbogen her kan i lige se lidt billeder af julegaverne der nu står færdige, indpakkede og pynter så fint – normalt har jeg et “tema” men da jeg flere gange løb tør for papir endte det nu alligevel med at blive lidt en blandet landhandel.

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!