Krydret Oksekebab

IMG_3877

 

.. på spyd! Disse små basser er et nyt mirakel og jeg er, til trods for min lettere spidskommen-skepsis, heeeelt solgt! De små spyd er første resultat af julens dejlige gaver ( mere om dem senere); nemlig den længe søgte “Mad til Folket” af Nikolaj Kirk.

IMG_3862

De små spyd var overraskende lette at lave, jeg var ellers temmelig skeptisk ved tanken om at få farsen til at sidde fast på de små spyd men det viste sig at være let! Saltet i farsen gør det sejt og det kan let formes. De små spyd skal steges ved høj, høj varme – og få spyd af gangen  (så pandetemperaturen ikke falder), det er nemlig den brunede smag der gør forskellen i de små himmel-bidder.

IMG_3866

Som altid, er opskriften præget af lidt småjusteringer så den passer til husbehov, beregn mere kød en normalt når det spises på denne måde (2-3 pers.):

IMG_3875

  • 500 g oksekød (ikke for magert, jeg brugte en pakke på “max. 22 %”)
  • 2 tsk. groft salt
  • 1 alm. løg
  • 3 fed hvidløg
  • ½ tsk. tørret chili (frisk er også lækkert)
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 spsk. hakket persille
  • 10-12 træspyd
  • lidt madolie til stegning

Læg træspydene i vand 10-15 minutter. Tænd ovnen på 170 grader, så kan den bruges til at holde spydene varme, mens andet mad laves. Rør farsen sej med saltet. Finthak/blend løg og hvidløg og tilsæt det farsen sammen med persille og krydderier. Rør dejen grundigt sammen, tag 1 spsk. fars og form den til en pølse – og sæt den på træspyd. Fortsæt imens en pande varmes GODT op, steg spydene på den varme pande i en smule olie.

IMG_3873

 

Oksekebaben kan holdes varm i ovnen indtil resten af maden er klar. Jeg kogte noget frisk pasta og lidt grønt fra fryseren inden det blev vendt i en smule fløde, salt og peber – det smagte dejlig cremet til det krydrede kød, og så smagte det let og “ikke-julet” .

IMG_3880

Dagene forsvinder hurtigt for tiden, og jeg ved egentlig ikke helt med hvad. Træning er der lidt af, en masse er handlet ind til nytårets mad og dagene omkring, der er sovet længe, skrevet lidt småting på bacheloren, lavet madplaner, hygget på sofaen med Manfred og fejret svigerindes fødselsdag .. og så er tiden pludselig væk?!

I dag dukkede et job op jeg overvejer at søge, det er helt overvældende at skulle søge et job som færdiguddannet, at “sælge sig selv” gennem den faglige viden, interesse og de kompetencer man har .. som nyuddannet har jeg da en masse viden, noget erfaring og ikke mindst en masse energier og interesser .. men det kan være lidt en kamp med janteloven for mig at skrive sådan en ansøgning, og jeg der ellers plejer at have let ved at formulere mig, kan komme helt til kort … Bevidstheden om at særligt pædagogfaget betyder at læring og viden aldrig stopper, betyder også en bevidsthed om at mit erfaringsgrundlag er begrænset.

IMG_3878

Jeg vil én af dagene sætte mig med jobopslaget og studere lidt mere hvad de søger, så kan jeg måske forsøge at trække frem hvordan jeg kan tilbyde det 🙂 Det må dreje sig om at komme op på hesten 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!