Altanen blomstrer

IMG_8638

.. den dufter af sommer og giver glæde hver gang jeg går forbi, i år har jeg trodset “urban-farming”-tendensen som jeg ellers (også før jeg vidste det havde navn og var en tendens) har haft sjov med .. Og egentlig har det passet mig perfekt med en senvinter som færdiguddannet, et forår i første job som pædagog og ikke mindst et vinterkoldt vejr der ikke efterlod mange forårsdage.

Omvendt har jeg heller ikke haft lyst til at give komplet køb på min interesse for den spiselige og nyttelige del af naturen, og i alle plantedrømmene spirrede drømmen om en spiselig have  … frugttræer i den fjerne ende af haven og derefter pragter af spiselige blomster og buske rundt om og op mod huset (som jeg jo så også lige må drømme mig til) ..

 

Under alle omstændigheder starte jeg i det små, om end smukke 🙂

 

IMG_8641

 

Den smukke lavendel blomstrer og jeg har overgivet mig helt til den romantiske og gammeldags blomst – der også gør sig som spiselig og anvendelig i særlig bagværk. Jeg er dog en smule fascineret over at man kan stikke næsen helt ned i blomsterne uden at dufte noget – men så snart vinden, fingrene eller vandkanden stryger blomsterne i bevægelse spredes den liftigste duft af sommer.

 

IMG_8642

 

Samtidig tjener de små blomster også et praktisk formål, jeg har nemlig plantet dem under mit soveværelsesvindue efter 7 dages myggeangreb om natten var mine ben helt hævede og misfarvede af den intensive kløe. Myg hader lavender, og har man lavendel i nærheden har man ikke myg 😉 – så ved at plante dem foran vinduet har de fungeret som “myggeskræmmer” og jeg har ikke fået et myggestik siden 🙂

IMG_8645

Min smukke, hvide Liatris er dog undtagelsen til reglen: uspiselig, Men jeg forelskede mig i den nøjsomme og simple blomst der oftere ses på det nordamerikanske kontinent end i Danmark. det er dog ret fjollet for den blomstrer længe og smukt.

IMG_8646

En lille beboer har slået sig ned og han sidder hver morgen klar til at inspicere sit net

IMG_8649

Planten kaldes på dansk for “Pragtskær”

IMG_8651

 

 

 

IMG_8652

 

IMG_8655

De lækre lavendel er plantet i en billigt bakkebord fra Netto, men jeg holder utrolig meget af det og så kan det fint stå foran soveværelsesvinduet 😉

IMG_8656

IMG_8657

 

Mine gladiolus egner sig nok i virkeligheden ikke meget til potter – ikke så små som mine er. Men da det alligevel er løg der skal ind om vinteren, er det nu praktisk. De smukke gladiolus er af liljefamilien og deres latinske navn betyder “lille sværd”, sikkert af de knivformede blade. Blomsten er spiselig, men indtil videre nænner jeg ikke at plukke blomsterne af – de er jo så smukke at se på hver dag.

IMG_8658

 

IMG_8679

Min basilikum står på den overdækkede altan og er én af de få der knuselsker varmen, faktisk elsker den det så meget at vi vidst snart skal lave pesto eller andet for at holde den lidt ved lige 😉 Masser af vand og så er den lykkelig 🙂

IMG_8681

Min kære genbo har væsentlig grønnere fingre end jeg og hun anbefalede mig pelargonie til den varme og overdækkede altan, og tilbød endda 2 søde stiklinger der allerede havde sat blomst. Jeg synes de er utroligt smukke, og er nød til at udvide min samling – særligt må jeg eje et eksemplar af både “Dronning Ingrid” og min absolutte favorit “Prinsesse Mary

IMG_8682

 

Jeg har 3 små bush-tomater i år men må tilstå at have været hård ved dem: for små potter, hård sol og ikke nok gødning .. men der kommer nu alligevel tomater og om ikke andet får jeg nok til at tørre frø til næste år 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!