Lækker tærte med nøddecreme og bær

IMG_9725

En delikat sag der både rammer de søde og syrlige toner. Tærten er smuk i farverne og smager himmelsk med vaniljerørt cremefraiche, flødeskum eller en kugle vaniljeis – tærten kan nydes både kold og varm. Tærten kan sagtens pyntes med sæsonens aktuelle brombær eller andre bær der lige falder i smag – jeg synes dog denne version er vildt lækker.

IMG_9746

 

Mit tærtefad er en størrelse større end de almindelige, derfor kunne min overflade sagtens have trukket flere bær – men til en almindelig størrelse er mængderne fine.

IMG_9727

Jeg fandt opskriften hos Sæson for god smag (dem er jeg altså lige blevet glade for) og egentlig havde jeg læst opskriften løst igennem inden jeg så hurtigt ville bage den en eftermiddag – jeg blev klogere. Tærtedejen viste sig nemlig at være ganske forfærdelig bøvlet: den skulle hvile i timevis både på køl og på frost – øv! Derudover synes jeg ikke at anstrengelserne var det værd; dejen var umulig at rulle ud i det hele taget bare dum – næste gang vil jeg bruge tærtedejen fra rabarbertærten, den var nem! Jeg noterer dog opskriften som jeg originalt lavede den, så kan du altid ændre og justere efter lyst.

IMG_9734

Da jeg var i gang med tærten opdagede jeg at min kartoffelmelsbeholdning var tom og gode råd dyre, jeg tog chancen og erstattede de med maizena-mel og det viste sig at fungere fint som erstatning – så vælg du blot den der allerede står i skabet.

IMG_9741

Der bliver dog en næste gang for denne sag, det er helt sikkert – der ligger nemlig jordbær og hindbær fra mine bedsteforældres have i fryseren, og der skal de da ikke ligge og tage plads hvis de kan nydes med en kugle vaniljeis.

Tærten kan fyldes med både friske og frosne bær. De frosne bør dog tøes op og dryppes godt af i et dørslag.

IMG_9728

I min fart nåede jeg ikke at pynte tærten op til billedet, vi nød den nemlig lun og lækker. Men, skal den serveres på et smukt bord kan en sigte med lidt flormelis pynte.

Til denne sprøde nøddetærte brugte jeg (4-5 pers.):

Mørdej:

 • 125 g smør
 • 250 g hvedemel
 • 1 knsp. Salt
 • 100 g sukker
 • 1 æg

Fyld:

 • 50 g smør
 • 50 g hasselnødder
 • 50 g sukker
 • 1 æg
 • 250 g hindbær
 • 250 g blåbær
 • 1 spsk. maizenamel
 • Evt. florsukker

IMG_9732

Smør og mel røres til en ensartet masse inden salt, suker og æg tilsættes. Rør dejen grundigt sammen inden den pakkes i film og lægges til at hvile 1 time i køleskabet. Rul dejen ud mellem to stykker plastik (se hvordan jeg gjorde med marcipan til lagkagen og ellers kan dejen trykkes ud med fingrene i formen) og beklæd en smurt tærteform med dejen. Prik dejen med en gaffel inden tærten stille i fryseren mindst 1 time.

Forvarm ovnen til 180 grader og forbag tærten i ca, 12 minutter til den er let gylden ovenpå. Lad tærtebunden køle let af imens fyldet laves.

s

Forvarm ovnen til 220 grader.

Blend/hak nødderne til nøddemel og pisk det sammen med smør, sukker og æg sammen til en luftig creme der fordeles i tærten. Rør bærrene med maizena-melet og hæld dem i tærten inden du evt. giver det et drys florsukker.

IMG_9736

Bag tærten 5 minutter ved 220 grader inden der skrues ned til 180 og tærten bages yderligere 20-25 minutter – dæk evt. med stanniol hvis kanterne tager for meget farve. Lad tærten køle på bagerist og servér den lun/kold med cremefraiche, flødeskum eller vaniljeis.

IMG_9745

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer

 1. Hej
  Kan man undlade maizena mel ?
  Og kan man bruge valnødder istedet for hasselnødder?

Fantastisk med en kommentar!