Lun og lækker æblepie

IMG_0080

Sød og sprød med noter af vanilje og kanel – klassisk bagværk med smag af efterår! Denne pie har jeg bagt så utroligt mange gange, og det er en nem løsning der hurtigt kan portionsanrettes i ramekin en ensom aften eller i stort tærtefad til når der kommer gæster. Jeg tror at denne pie hører til elske/hade kategorien – æbler i ovn plejer at frembringe julelys i øjenene eller nedadvendte mundviger.

IMG_0069

IMG_0070

Jeg er dog en total sucker for et stykke lun tærte/pie med vaniljerørt cremefraiche – masser af cremefraiche! Og forleden bestemte jeg mig for at give mig selv en “sejt med festansættelsen”-gave og valget blev en Pillivuyt tærtefad nr. 10. Samtidig havde jeg nemlig en bærepose æbler fra en venindes have der kunne udgøre det for fredagsbagværk og indvielsen af det fine (store!) fad. Og så lige en heads up: denne opskrift er fra tiderne før man undgik sukker! Det er en diabetiker-dødsfælde uden lige! Men den smager himmelsk!

IMG_0073

IMG_0074

Opskriften er fra min første kogebog “God mad, let at lave” som jeg egentlig ikke var specielt begejstret for at få da jegflyttede hjemmefra i sin tid. Den har dog budt på så utrolig gode middage og ideer, og den er stænket lidt hist og her af alt fra pandekagedej til paprikasauce. Den er med andre ord blevet betydningsfuld med tiden og er en grundbog (med en hovedvægt på traditionel mad – men ikke udelukkende!) i min reol.

IMG_0076

Denne tærte er nærmest enorm – fadet er 29 cm ø! Det betyder også at mængderne er tilpasset hertil. Denne opskrift er dog herlig fleksibel for det kommer sig ikke så nøje: sørg for at have æbler nok til at fylde din form – og dej nok til at dække overfladen. Er dit fad/din portion derfor mindre kan du blot halvere/dividere opskriften. Giv dejen masser af tid i køleskabet – mindst 1 time, det sparer dig for meget bøvl senere og lader dig til gengæld styrke armmusklerne lidt.

IMG_0087

En sidste oplysning: det er ikke alle æbler der vil blive til mos når de steges/bages – nogle insisterer på at holde formen. Det kan være smag og behag hvad man foretrækker. Jeg foretrækker egentlig at det er lidt blandet – både for at mixe æblesmagen lidt men også få en blanding af lidt struktur og cremet æbleindre.

IMG_0093

Til min enorme tærte brugte jeg (6-8 pers.):

 • Dej:
  • 250 g smør
  • 310 g hvedemel
  • 2½ æggeblomme
  • 2½ spsk. koldt vand
  • 2 store fryseposer til udrulning
  • 1 æg til pensling
  • 2 spsk. perlesukker til pynt
 • Fyld:
  • Ca. 1,5 kg friskplukkede æbler (gerne til den syrlige side)
  • 2 dl sukker
  • 4 tsk. Vaniljesukker
  • 1½ tsk. Stødt kanel
 • Servering:
  • 250 g. cremefraiche 18 %
  • 2 tsk. Vaniljesukker
  • 2 tsk. Sukker

IMG_0089

Start med at røre dejen, en køkkenmaskine kan lette arbejdet gevaldigt. Rør smør og mel sammen til en ensartet masse. Tilsæt æggeblommer og vand og dejen røres hurtigt ensartet inden den puttes i en stor frysepose (jeg brugte en posestr. 8 ltr.). Tryk dejen en smule flad i posen så kulden lettere trænger igennem og smid dejen bagerst i køleskabet 1 time eller til den mærkes temmelig hård.

IMG_0099

Tænd ovnen på 200 grader. Udkern, skræl og skær æblerne i små stykker eller tynde både der smides i en dyb skål. Når alle æblerne er ordnet blandes sukker, vanilje og kanel inden det drysses over æblerne. Vend æblerne grundigt med sukkeret. Nu skal dejen rulles ud:

Tag endnu en frysepose og klip den op i siden og bunden således den kan blive en dug på køkkenbordet. Tag posen med dej ud af køleskabet og klip ligeledes den op – læg poserne sammen med dejen i mellem. Nu skal der bruges arm-muller: rul den hårde dej ud til en diameter der passer til dit fad eller en tykkelse på ca ½ cm. Brug en solid køkkenrulle og lad det ikke tage evigheder – så bliver dejen for varm og hænger fast i posen! (skulle det alligevel ske så smid blot det hele i køleskabet til den er kold nok igen). Brug fadet som udstikker inden øverste pose fjernes – normalt ville dej blot kunne køres af på kanterne, men det risikerer hurtigt at gå galt med sådan en klistret mørdej. Træk øverste pose forsigtigt af og fjern overskydende dej. Hæld æblerne i fadet.

IMG_0095

Vend dejen over på fadet og træk forsigtigt sidste pose af. Pisk æg (tip: put 3-5 dråber vand i, så er det lettere at arbejde med) og pensl dejen inden der drysses med perlesukker. Bag den lækre æblepie midt i ovnen ca. 30-40 minutter til dejen er gylden og sprød.

IMG_0102

Mens tærten er i ovnen kan cremefraiche forberedes så det kan trække lidt smag. Denne lækre sag smager allerbedst når den serveres lun og i godt selskab! Jeg kan slet ikke understrege hvor højt jeg elsker denne pie!

IMG_0088

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!