Pommes Anna med persillerod

IMG_1251

Et flot element i en anretning, super velsmagende med et lækkert stykke kød og så kan det forberedes i god tid – det må da siges at være perfekt når der er inviteret gæster. Vi fik denne skønne kartoffel til en rigtig god oksemørbrad – den sidste hovedret i 2013 og sikke en finale!

IMG_1109

Pommes Anna er temmelig udbredt, alligevel var dette mit første bekendtskab med den – til gengæld bliver det bestemt ikke det sidste. Kæresten og jeg samarbejdede om processen med at “bygge op” og således synes jeg egentlig ikke det var besværligt. Vi lavede stort set det hele dagen før – på den måde var den let at varme op før servering, og den blev mere fast i strukturen så den kunne skæres ud i figur.

IMG_1133

Jeg valgte den helt konservative firkant, men har din P. Anna et solidt sammentryk så kan du vælge at bruge en madring eller udstikker for at opnå yderligere wow-effekt.

IMG_1298

Da jeg nu ikke før har stiftet bekendtskab med denne ret, jamen så var der jo ikke andet for end at eksperimentere – for hvor svært kunne det lige være? Jeg vil også mene at chancen for succes er rimelig stor – og så kan det jo krydres, varieres med andre rodfrugter, drysses med ost osv. osv.

IMG_1288

Opskriften her passer til mit nyeste køkkenfad (de er bare fantastiske): Pillivuyt stegefad nr.3, men brug en springform, rugbrødsform eller hvad der lige passer til antallet af gæster – denne opskrift kan let justeres og reguleres efter smag og behag.

IMG_1280

Til dette luksuriøse kartoffelfad brugte jeg (5-6 pers.):

 • Ca. 8 bagekartofler
 • ca. 4 persillerødder
 • 250 g smør
 • 1 dl hønsebouillon
 • 2 spsk. frisk timian
 • Salt/peber

Start med at skrælle kartoflerne og læg dem i en skål med vand (så de ikke bliver brune). Smelt smørret og tilsæt derefter bouillon og timian, lad gryden så på det brugte blus så smørret ikke sætter sig mens du bruger det. Beklæd din form med papir og pensl derefter med smør. Skær nu første kartoffel på mandolinjern eller rivejern i tynde skiver – så tynde som muligt. Læg et lag kartoffel og lad dem overlappe lidt på rækkerne. Pensl nu kartoflerne med smør og læg endnu et lag ovenpå, fortsæt sådan. Hver 3. lag gives et skud salt og peber – og jeg valgte at lave et lag med persillerod ca. hver 5. lag (smag og behag). Jeg lagde kartoflerne skiftevis: dvs. først et lag med rækker på langs, derefter et lag med rækker i bredden osv. Jeg fik ca. 25 lag i min pommes anna.

IMG_1267

Fortsæt med at stable til du når ca. ½ cm under kanten på din form, eller løber tør for kartoffel. Pensel toppen og giv et skud salt, peber og timian inden du lægger et stykke bagepapir over. Stil et fad (eller andet halv-tungt) ovenpå og stil kartoflerne i ovnen.

Tænd ovnen på 180 grader og bag kartoflerne 1½ time. Lad dem køle ned på en bagerist og stil dem derefter på køl (gerne med pres på) til dagen efter.

IMG_1252

På serveringsdagen forvarmes ovnen til 200 grader og presset fjernes. Bag kartoflerne midt i ovnen 30-45 minutter eller til de er varme og let gyldne på toppen. Lad kartoflerne trække på køkkenbordet 5-10 minutter før de skæres ud til servering (overskydende smør kan hældes fra om nødvendigt.)

IMG_1296

Nyd denne delikatesse med et rigtig godt stykke kød, det fortjener den!

Print Friendly, PDF & Email

7 kommentarer

 1. Fantastisk lækkert ser det ud! 🙂 Det tror jeg, at mine to teenagere skal forkæles med i morgen aften.
  Og psst. Jeg er ret vild med dine billeder og opskrifter.

  • Tak 🙂 Jeg tænker også at den ret skal serveres snart igen – skal bare lige gro min finger hel igen inden jeg tør nærme mig mandolinjernet !

 2. Ååååh det skal prøves når stivelse ikke længere er forbudt herhjemme 🙂 Har aldrig prøvet det før – ej heller smagt.

 3. Det ser virkelig lækkert ud! Vil du tro at man kan lave det uden kartofler? (Ikke meget pommes over dét).. Tænker måske pastinak og persillerod? Eller en med rødbede og pastinak

Fantastisk med en kommentar!