Crepes Suzette

IMG_1315

Små pandekager med citronskal, badet i en flamberet appelsinsauce og serveret med god vaniljeis og knasende mandler. Denne opskrift er årets første og måske allerede nu (og i hvert fald indtil videre), årets bedste – bum.

IMG_1197

Længe har denne dessert været på “to do listen” men flamberingen har holdt mig en smule tilbage. Det der med åben ild i køkkenet kunne jeg godt se det risikable i – og det kan være svært at bedømme på forhånd, hvor “vildt” det bliver.

IMG_1213

Derudover kræver det jo også en vis mængde alkohol (det kan laves uden, men det er synd og skam) og normalt har vi ikke meget af den slags stående – for vi får det ikke brugt. Sidste år fik vi dog en cointreau af svigermekanikken og nu skulle det altså være. Jeg har aldrig stiftet bekendtskab med denne ret før, men for kæresten har det længe været et ønske at lave retten – den smager nemlig af barndomsminder.

IMG_1217

Desserten her er perfekt når der skal scores billige point – det ser nemlig temmelig imponerende ud, når de blå flammer brænder alkoholen væk og efterlader den gode smag. I virkeligheden er denne dessert simpel – og kan sagtens være let at servere.

IMG_1222

Lav pandekagerne dagen før og stil dem i køleskabet, smid dem i mikroovnen et øjeblik inden de skal bruges – de er nemmere at folde når de er lune. Derudover kan man vælge at presse appelsinsaften inden selskabet ankommer, det kan også fint hygge sig i køleskabet. På den måde er der kun saucen – kun showet tilbage.

IMG_1223

Til denne dessert brugte jeg (4 pers.):

 • Pandekager (8 små stk.)
  • 4 æg
  • 60 g hvedemel
  • 2 dl piskefløde
  • 1 dl vand
  • 1 øko. citron (skallen)
  • 100 g smør
  • 25 g smør til stegning
 • Appelsinsauce
  • 120 g smør
  • 90 g flormelis
  • ¼ dl frisk citronsaft
  • 1 ¾ dl frisk appelsinsaft
  • ½ dl cointreau
 • Servering
  • 100 g smuttede mandler
  • ½ ltr. god vaniljeis
  • Evt. en klat flødeskum

IMG_1309

Start med at lave pandekagerne. Smelt smørret og riv citronskallen heri. Tilsæt vand og pisk melet i. Pisk kort æggene og piskefløden i. Lad dejen trække 15 minutter i køleskabet. Steg pandekagerne på en lille pande og læg dem i stak på en tallerken – stil pandekagerne til side.

IMG_1318

Så til saucen. Pisk flormelis med citron- og appelsinsaft. Smelt smørret på en stor stegepande, hæld citrussaften ved og bring det i kog. Væsken koges ved middelhøj varme ca. 5-9 minutter til det bliver en tykkere sauce. Imens foldes pandekagerne 3 gange på midten til små trekanter. Læg pandekagerne i saucen 1 minut inden de vendes om.

Sluk emhætten og træk evt. panden lidt ud fra topskabe osv. Hæld nu cointreau ved og antænd det med en fyrfadslighter. De første flammer kan være lidt høje, sådan ca. 20 cm – så læn dig lidt tilbage. Derefter brænder overfladen med små, blå flammer på 5-7 cm i et minuts tid.

IMG_1316

Nu er det hele klar til servering. Anret de lækre pandekager med en god kugle vaniljeis, hakkede mandler og dryp saucen rundt. Det er uden tvivl og uden diskussion den suverænt bedste dessert jeg har fået.

IMG_1317

 

Jeg er kommet godt ind i det nye år, startede med en 3 måneders samtale på jobbet hvor jeg fik nogle rigtig fine ting med på vejen. Derudover har kæresten og jeg booket én af julegaverne, så om 14 dage drager vi på et lille kro-ophold med swimmingpool, boblebad og alt muligt andet – det bliver min ferie.

IMG_1322

I går fik jeg kigget lidt af årets første udsalg og der sneg sig da et par ting med hjem, vigtigst af alt sneg der sig garn med. Jeg er for alvor startet på udviklingen af opskriften til suttekluden. Ikke nok med det har jeg ideer på tegnebrættet til søde varianter af suttekluden. Kig med på Instagram (@grydelappensherligheder) – her viser jeg løbende lidt af processen frem. Nu starter en arbejdsuge på +40 timer, men mon ikke jeg får hæklet en del alligevel og nyt mad er allerede på madplanen.

IMG_1314

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer

 1. Ååååh savle savle 🙂
  Jeg tør dog aldrig give mig i kast med flambering, så måske man skulle prøve det en dag man var ude og spise og det står på menukortet 🙂

  • Sæt manden til det med ilden – det er lidt a la grillen du ved: “pappa styrer elementerne” .. og flammerne er virkelig ikke vilde eller noget – bare du slukker emhætten så tror jeg du vil blive overrasket over hvor nemt det er 🙂

Fantastisk med en kommentar!