Vanillekranse a la mormor

I dag blev dagen for årets første julebagning – og hvor er det bare en fryd at nyde duften af vanille i hele hytten.

Opskriften er af stor betydning, da den har været fast tradition i hvert fald 3 generationer i min familie. Som barn var det fælles familiebagning hos bedsteforældre, som teenager fik man hver jul leveret en lille kagedåse men som tiden er gået er familien jo altså blevet så stor at opskriften er delt ud.
Til ca 6 plader (en almindelig kagedåsestørrelse) brugte jeg:

  • 500 g hvedemel
  • 250 g sukker
  • 435 g smør
  • 1 hel stang vanille
  • 4 tsk vanillesukker
  • 1 æg

Start med at hakke vanillestangen fint (den kan evt. hakkes i minihakker med en smule af sukkeret eller melet for at det ikke klistrer til siderne.)
vanilliestangen blandes med resten af de tørre ingredienser, godt sammen med melet. Det kolde smør hakkes meget groft i melet og en håndmixer med dejkroge kan nu røre blandingen godt sammen. Dejen skal være helt ensartet og uden smørklatter – til sidst tilsættes ægget, det røres godt ud og dejen samles, pakkes i film og lægges i køleskabet til den får passende konsistens.

Forvarm ovnen til 200 grader (ikke varmluft). Dejen vil flyde lidt ud under bagning, så egentlig er kødhakkeren ikke så vigtig. Jeg har dog en arvet, gammel Ballerup stående som er så hyggelig at bruge.

Småkagerne  formes som de traditionelle ringe og bages ca. 6 minutter eller til de er let gyldne i kanten – husk, du kender din ovn bedst.
Kransene har en rund og blid smag af vanille, fantastisk til en kop kaffe eller et koldt glas mælk.

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!