Groft vinterbrød

I dag skulle der ske lidt i køkkenet og siden konfekt gemmes til omkring d. 20. december – så svigermekanikken også kan få del i lækkerierne, faldt valget på de obligatoriske havregrynskugler. Der er vel lige så mange opskrifter på dem, som der er familier – og jeg har da heller ikke fastlagt mig på en favorit, men plejer gerne at tage det lidt på slum og smage til.
Kuglerne er nemt rørt med håndmikserens dejkroge, især hvis kaffen stadig er varm og kan gøre smørret blødt, så sikrer du dig også at massen bliver rørt helt jævn.
jeg brugte:

 • 150 g smør
 • 3 spsk kakao
 • 6 dl. fintvalsede havregryn
 • 1/2 dl sukker
 • 3 tsk vanillesukker
 • 4 spsk stærk, varm kaffe
 • 4 dråber romessens (efter smag)
 • 2 dl kokosmel
Alle ingredienser (pånær kokos) blandes grundigt sammen til en ensartet masse og stilles på køl 1/2 time inden det trilles i små kugler og rulles i kokosmel. Hæld det overskydende kokosmel ved kuglerne, så klistrer de ikke sammen.
Groft Vinterbrød


Denne lækre opskrift fandt jeg i min nyeste AMO’s julebagebog og syntes den virkede rigtig oplagt til stormvejret i dag sammen med en skive god ost. Jeg justerede et par småting, bl.a. kogetiden for rugkernerne – men ellers er det en opskrift der udelukkende kræver håndmikser og derfor ikke giver meget rod i køkkenet.
Dejen efter første hævning
Til to mindre franskbrød skal der bruges:
 • 100 g skårne eller knækkede rugkerner
 • 2 dl vand
 • 25 g gær
 • 1 1/2 dl yoghurt naturel
 • 1/2 dl olie
 • 1 tsk honning eller sirup
 • 1 tsk salt
 • 400 g  hvedemel
lad de skårne rugkerner koge i vandet, i ca. 5 minutter – hold øje med om vandet begynder at fordampe, så skal der røres i det for at undgå det brænder på. Tag gryden af blusset, bland yoghurten i og lad det køle til det er lunkent. Opløs gæren heri og tilsæt de andre ingredienser, ælt dejen godt sammen med håndmikseren og lad den hæve i 30 minutter.
Efter hævningen hældes dejen ud på et meldrysset bord, deles i to og formes til kugler der skal hvile 2-3 minutter inden du former videre – jeg brugte tiden på at gøre bageplade klar osv. Herefter trykkes kuglerne flade og slås op til to aflange brød. Brødene vendes i yoghurt og rulles i mel inden de lægges på bagepladen til efterhævning i 30 minutter igen.
Rids 3 striber langs brødet, ikke for dybt og bag dem nederst i en forvarmet oven på 220 grader i 30-35 minutter. Brødene tager en del farve, men det betyder bare en sprød skorpe og et svampet og luftigt indre.
God fornøjelse!
Print Friendly, PDF & Email

7 kommentarer

 1. Hej Sanne
  Din blog ser spændende ud. Flotte billeder og klart sprog. Dit vinterbrød er noget jeg må prøve snarest mugligt. Jeg har opdaget, at der er 3 pakker med skårne rugkerner i min melbeholdning.
  Jeg er tilsyneladende lidt af en hamster.
  Har lige nogle spørgsmål:
  Den honning du kommer i dejen skal formodentligt være flydende. Jeg har nogle glas fra min ven biavler, men koncentrationen er ikke lige til at hælde i dejen. Jeg kan opvarme min honning, men dermed kommer jeg til at myrde nogle uskyldige og nødvendige (?) mikroorganismer. Eller hur? Der skal måske bare tilføres nogle sukkerstoffer? Jeg ejer ellers nogen mørk sirup og akaciesirup.
  Tænker også på, om man udrydder nogle bakteriekulturer ved at hælde yoghurt direkte i den varme gryde.
  Hvilke olie bruger du?
  Og til sidst;gælder temperaturen varmluft eller traditionel varme? Jeg er opdraget af Meyer C., og ahn siger at man bager med traditionel varme, ellers udtørres brødet.
  Glæder mig til at høre dine svar.
  Jeg har været madblogger siden 2006 eller så, men har forsømt skriverierne de sidste mange år. Håber at genoptage blogging snart – siger det ca. en gang om ugen….
  venlige hilsener
  Jerzy

  • Hej Jerzy,
   Jeg skeler sjældent til om honningen er flydende eller fast, jeg ville dog ikke varme den op af fare for at dræbe gærcellerne der jo gerne skulle spise det. Istedet bruger jeg bare honning der har stuetemperatur og bruger måske et øjeblik ekstra på at røre det lidt ud i skålen. Jeg ville heller ikke tøve med at erstatte honningen med sirup, så længe det er nogenlunde smagsneutralt, for det drejer sig jo blot om at tilføre mad til gærcellerne og sødme til brøddet.

   Jeg har aldrig tænkt over om der ødelægges nogle kulturer ved at hælde den i varmt vand og jeg har indtil flere brødopskrifter hvor det ikke har voldt mig problemer. Jeg er dog ikke i tvivl om at man kan google sig til viden om bakteriekulturers resistens ift. varme – men går den så går den 😉 Jeg bruger altid smagsneutral olie i brød, fx rapsolie eller solsikkeolie.

   Jeg bager altid ved traditionel varme, har faktisk aldrig gjort andet 🙂

   Det lyder som om du har en særlig interesse der kunne være spændende for dig at bruge kræfter på, og en mulighed for at dele din erfaring og viden efterhånden – så jeg kan da kun anbefale dig at kaste dig ud i det! 🙂

 2. Nu har jeg bagt vinterbrødet, Det smagte fantastisk godt, men men… Det er blevet til 2 meget flade brød. Jeg er ikke klar over, hvad der er gået galt. Da jeg skulle til at blande de våde ingredienser i melet, kom jeg i tvivl om de 2 dl vand var kun beregnet til at koge kernerne i, eller skulle vandet i under æltningsprocessen, da blandingen så yderst tørt ud.
  Den eneste afvigelse fra din opskrift, jeg tilladt mig var, at jeg har bagt på en bagesten.
  Hvor ligger hunden begravet?
  Jeg vil prøve at bage det brød i dag igen, for smagen var dejlig.

  • Hej Jerzy, det kan være svært at sige hvad der præcist har drillet – men der skal kun bruges de 2 dl vand i alt – dvs. når du har kogt kernerne bruger du den grød det giver og tilsætter yoghurten og olien. Den våde blanding burde kunne trække melet. Men melmængder er altid vejledende, dvs nogle deje kan trække mere eller mindre. Jeg ælter min dej omkring 10 min. med køkkenmaskinen inden jeg sætter den til at hæve.
   Ellers er der kun at være obs på at temperere grødblandingen inden gæren tilsættes (brug evt. dit stegetermometer) og ikke lade brødet overhæve – det har jeg nemlig også prøvet at få flade brød ud af.

   Jeg håber det kunne hjælpe 🙂

 3. Tak Sanne,
  Jeg prøver igen. Kernerne var nøddeagtige og gav godt bid, så det skal ikke afskrække mig. Jeg har haft en del flade brød i min karriere bl. a. Meyers æblesurdej og ølandshvedebrød og jeg bager stadigvæk.
  Hav god dag.

 4. Hej Sanne. Du skriver at “Brødene vendes i yoghurt” Er det en ekstra yoghurt og er det hele vejen rund på brødet
  MVH
  Hans Henrik

Fantastisk med en kommentar!