Luftigt Nissebrød med nisseøl

I går stod den igen på en ny opskrift, og så faldt valget på dette nissebrød fra Amo’s julebagebog. Hvidtøllen fungerer som sødme i brødet og sætter virkelig skub i gærprocessen – brødet bliver utrolig luftigt og har en let krydret smag, der passer sig rigtig godt med fx en god ost.
Til 2 mellemstørrelses-franskbrød brugte jeg:

  • 1,5 dl hvidtøl
  • 2 dl vand
  • 25 g gær
  • 20 gram smør, skåret i fingerneglsstørrelse
  • 1 tsk salt
  • 150 g fuldkornshvedemel
  • 500 g hvedemel
  • noget at pensle med ( jeg brugte yoghurt natural)
Varm hvidtøl og vand op til det er fingervarmt og opløs gæren heri. Tilsæt resten af ingredienserne (smørret må gerne være i klumper) og rør det godt sammen med håndmikseren – ca. 5 minuttes æltning fra dejen er ensartet. Lad nu dejen hæve, lunt og tildækket, i 1 time.
Dejen efter første hævning, fyldt med luftlommer

Slå dejen sammen, tag en håndfuld til side til snoninger og form resten til 2 kugler der hviler 10 minutter på bordet. Del den klat dej du tog fra i 2 dele, rul dem ud til ca. 30-40 cm og sno dem sammen.

Efter de 10 minutter kan bollerne formes i den form der ønskes, jeg valgte at slå dem op til almindelige franskbrød. Herefter lægges de på en klar bageplade og pensles, snoningen lægges på og den pensles også hvorefter der sigtes et tyndt lag hvedemel over.

Nu skal dejen efterhæve 30 minutter inden det bages. Bages midt i nederste halvdel af ovnen der er forvarmet til 250 grader, når brøddet er sat ind skrues straks ned til 220 grader og det bages 25-30 minutter.

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!