Fantastiske Fastelavnsboller med creme

IMG_4806

 

… Lige om straks er det fastelavn og nu hvor jeg jo fik et vikariat i en børnehave fik jeg  travlt med at improvisere lidt udklædning til husets tøndeslagning. Udfordringen ligger også i at moderere udklædningen så man ser udklædt ud – uden at skræmme nogle af børnene, særligt vuggestuebørnene der kan have svært ved alle de indtryk.

IMG_4781

Løsningen blev en hvid tunika og de hvide vinger af fjer fra Søstrene Grene – muligvis en glorie af piberensere hvis jeg får tid – det er jeg sikker på nok skal kunne give børnene et praj om hvad hensigten er 😉

IMG_4786

Nå, inden jeg ævler videre skulle jeg måske lige fortælle lidt om disse fabelagtige cremeboller med en sød og fyldig smag – og en størrelse der kan tilfredsstille de fleste! Egentlig er bollerne ikke så omstændige at lave som man kunne tro,og mængden af arbejde/opvask er begrænset – jeg regner bestemt med at de skal laves med mine søstre når de kommer på vinterferie næste weekend 🙂 Vi fik mange gæster og derfor skulle der også laves en stor portion 🙂

IMG_4782

Til 15 store fastelavnsboller brugte jeg:

Creme:

 • 6 dl sødmælk
 • 3 spsk maizenamel
 • 4 æg
 • 1 stang vanille
 • 3 spsk sukker

Boller:

 • 50 g gær
 • 4 dl mælk
 • 150 g smør
 • 2 dl yoghurt naturel
 • 4 spsk sukker
 • 1 tsk salt
 • ca 750 g mel (mærk dejen)
 • Flourmelis til glasur

IMG_4789

Start med cremen: Flæk vanillestangen og tilsæt både korn og stang i cremen. Hæld alle ingredienserne i en gryde og pisk dem sammen, bring blandingen langsomt i kog mens der piskes jævnligt så det ikke brænder på. Når cremen bliver tyk og fyldig tages den af blusset og vanillestangen fiskes op. Stil gryden et koldt sted imens dejen laves – fx altan/terrasse.

IMG_4790

Derefter bollerne: Start med at smelte smørret og tilsætte mælken så det når “lillefinger-temperatur”. Smuldr gæren og tilsæt den lunkne mælk så det opløses. Hæld yoghurten i, og tilsæt en smule mel inden salt og sukker røres i. Ælt melet i og ælt dejen med dejkroge 10 min til den virker elastisk med en tendens til at ville slippe kanten på skålen – pas endelig på at dejen ikke bliver for tør.

IMG_4793

Lad dejen hæve 45 min. – 1 time inden den hældes på bordet og deles i 15 stykker – jeg vejede dejen og dividerede ud, hvorefter jeg vejede hver “dejklump” af , for at sikre samme størrelse og bagetid. Der sker dog intet ved blot at rulle dejen ud i en pølse og dele den i 15 på øjemål. Hvert stykke dej rulles ud til en omkreds på størrelse med en udstrakt (kvinde-)hånd og 1½ spsk kold creme placeres i midten.

IMG_4802

Saml siderne som en pakke på toppen og tryk den grundigt sammen, så cremen er lukket godt inde. Placér den fyldte cremepakke med toppen nedad på bagepladen og ret evt. formen lidt til – lad cremebollerne efterhæve lunt og tildækket ca 30 minutter mens ovnen forvarmes til 220 grader.

IMG_4810

Bag de lækre boller, uden pensling, midt i ovnen 12-15 minutter til de er let gyldne og har “løftet sig”  fra cremen – mine fik ca 14 minutter. Lad bollerne køle ned på en bagerist inden de dekoreres og serveres – MUMS!

IMG_4818

Fastelavnsbollerne kan sagtens fryses – men vent i så fald med at pynte dem og frys dem i fryseposer mens de stadig er en smule lune – så holder de noget fugtighed.

IMG_4815

Vi var i alt 9 mennesker i går og min oplevelse var i hvert fald at de var godkendte 🙂

IMG_4812

Den næste tid bliver en smule travl – omend det er med gode ting 🙂 Tirsdag står den på cafébesøg og biftur til “Jagten” med veninder, teoriprøven til kørekortet er på fredag så der skal terpes, fastelavn på arbejdet og lørdag ankommer mine søstre på en lille forlænget weekend i anledning af deres vinterferie. På arbejdet venter en uge som “den nye” hvor der skal terpes navne og ansigter .. en proces jeg altid glæder mig til at komme lidt forbi … omvendt er det også spændende at være ny og undrene over for vaner/handlemåder … men søvn? – det bliver min bedste ven i det program der ligger forude 🙂

IMG_4805

 

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

 1. Tak for en lækker side, selvom jeg ikke kan tåle opskrifterne, så er det rart når jeg skal bage til andre, så er det her jeg kan finde lækre opskrifter;-) af hensyn til det yoghurt der skal i, kan det også være creme fraiche ? Eller skal det være yoghurt yoghurt, eller er der andre ting der kan bruges? PFT, mvh, Annemarie 🙂

 2. Hejsa. Og mange tak for denne lækker opskrift. Sys lige jeg vil dele med dig at jeg også har forsøgt mig med pizza fyld i bollerne. Og det er super til madpakkerne 😉 Hilsen Jeannie

Fantastisk med en kommentar!