Hot tomatsuppe med kødboller

IMG_0416

Og et superdelikat brød. Denne suppe er endnu en anstrengelse for at få mere suppe ind i madplanen – det er jo en god måde at fylde god ernæring på motoren. Udfordringen i suppe består i manglen på kød (primært kæresten der får kød-abstinenser) og at mæthedsfornemmelsen er anderledes med suppe – særligt når vi til daglig spiser så “knasende” mad der skal tygges godt, så er “søbemad” en svær størrelse.

IMG_0301

IMG_0381

Ikke desto mindre vil jeg gerne integrere suppe i madplanen, da det jo er glimrende afveksling, nemt og en fremragende måde at smage på årstiden – og jo da især nu! Inden eventur som rodfrugtesuppe, græskarsuppe og lign. starter, tænkte jeg dog at lære klassikkerne at kende: der er jo sikkert alle tiders grund til de er klassikkere!

IMG_0382

IMG_0385

Så foruden ærtesuppe måtte denne på madplanen. Fordelen ved denne sag er bestemt at det ikke skader med nogle gode kødboller til – og en smule suppehorn kunne også smides i. Og pludselig var det suppe a la “Lady og Vagabonden” 😀

IMG_0392

IMG_0398

Suppen blev et resultat af lige dele improvisation og smagen til, men det var nu heller ikke helt skidt – og med den friske chili havde man fået varmen på den anden side af aftensmaden!

Til denne herlighed brugte jeg (6 pers.)

 • Kødboller
  • 500 g kalv/flæsk
  • 1 løg
  • 3 spsk. hvedemel
  • 1 æg
  • 2 dl mælk
  • 1 håndfuld frisk, hakket basilikum
  • 1 tsk groft salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 ltr. vand + 1 oksebouillonterning til kogning
 • Suppe
  • 2 røde peberfrugter
  • 2 ds. Hakkede tomater
  • 1 brik tomat passata (jeg bruger bon appetit fra Føtex)
  • 1,5 ltr vand
  • 2 terninger grøntsagsbouillon
  • Ca. ½ rød chili inkl. kerner
  • 200 g gulerødder i grove stykker
  • Salt/peber/sukker
  • 100 g suppehorn
 • Tilbehør
  • 1 naanbrød
  • 1 glas basilikumpesto
  • 2 friske mozzarella

IMG_0405

Kødboller

Start med kødbollerne i god tid, de må gerne stå og trække både før og efter kogningen – kog evt. dobbeltportion til fryseren. Rør farsen sej med salt. Blend løget og rør resten af ingredienserne i farsen inden den stilles i køleskabet 1 time. Bring bouillon og vand i kog, form kødbollerne med en ske og sænk dem i vandet lidt ad gangen. Når kødbollerne stiger op til overfladen er de færdige og kan fiskes op igen. Gem evt. vandet til suppen.

IMG_0401

Tilsæt endelig årets sidste rester af friske tomater fra haven, eller dem fra supermarkedet der stå og dør på køkkenbordet 😉

Suppe:

Start med at rense peberfrugter og skær dem i grove tern. Bland alle ingredienserne, på nær suppehorn i en stor gryde og bring det i og. Lad suppen simre 20 minutter under låg til gulerødderne er møre. Giv gryden en tur med stavblenderen og smag nu suppen til med salt, peber og en smule sukker. Tilsæt kødboller og suppehorn og lad det simre kort til suppehornene er klar.

IMG_0402

Servering:

Tænd ovnen på 200 grader. Flæk brødet og smør et rigeligt lag pesto på inden den skiveskårede mozzarella lægges ovenpå. Klap brødet sammen og pensl det med en smule vand på toppen inden det smides i ovnen 5-10 minutter til det er sprødt udenpå og smeltet indeni 😎

 

IMG_0409

Dette smagte i virkeligheden temmelig italiensk, nærmest som en pizza! Og det mættede helt vildt! Det var virkelig lækker mad og jeg nød at have fri en hverdag til at starte den slags små projekter. Egentlig var mit mål også at bage eget flutes, men jeg får altid fyldt programmet fint ud på en fridag – og samtidig fik jeg dette brød foræret da jeg handlede hos den græske vogn i Kvickly, så skal det da ikke gå til spilde! Det var temmelig lækkert ! havde det nu været et hjemmebagt flute, havde jeg skåret skråsnit langs toppen og sat ost-pest “buket-vis” .. mon ikke vi snart skal indvi en ny suppe? 😉

IMG_0402

For kort tid siden bookede jeg billetterne til en god venindestund. Vi skal en tur i biffen, vel nærmest som resten af Danmark, og se “Kvinden i Buret”. Siden vi begge har læst bøgerne har vi bagefter bestilt et gensyn med “La Viet” hvor vi kan drøfte forskellene lidt – nå ja og sikkert meget andet! Samtidig er jeg herhjemme begyndt at gå i den årlige “fødselsdags-zone” hvor de fleste weekender den kommende måned betyder gæster, hjemmebag og kaffe. Lørdag stiller første hold og det er en glimrende anledning til at udvikle videre på lagkagen – der er vanvittig populær herinde! Både kæresten og jeg har fødselsdag med få dages mellemrum og egentlig er det vel temmelig praktisk – om end det er en sæson med mange gaver frem og tilbage. Min ønskeliste i år er stort set kun køkkenpræget – helt vildt! Efterhånden er der ikke ting jeg direkte mangler, men jeg er til gengæld nået dertil at kvalitetsudskifte lidt i værktøjskassen. Således har jeg fået googlet mig til produkttests af mandolinjern, rivejern og meget mere – og tænk sig at blive glad for at få et rivejern i gave – men det ville jeg!

IMG_0410

Puh jeg er heller ikke helt startet julegaver ordentligt op – og det er meget sent for mig! Normalt gør jeg en dyd ud af at være færdig 1.december. indtil videre har jeg kun fået købt 1 gave + årets gaveindpakningsgrej. På søndag må der laves en liste og mon ikke nettet kan være behjælpelig med de første bestillinger. Min krise er altid mændene, hvad giver man dem? Jeg synes uanset om de er 15, 19 eller 55 det er hammersvært!

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!