Sprøde vaniljekranse med mandler

IMG_0990

Med en fuldfed vaniljestang, hakkede mandler og smør af god kvalitet er man sikret julens guld: vaniljekranse. Vaniljekranse er en dansk tradition med rødder tilbage til midten af 1800-tallet hvor det først da blev lovligt at have sin egen ovn i de danske byer – og med støbejernskomfurerne væltede vi os i nye muligheder: fx vaniljekransene og jødekager.

IMG_0888

Jeg synes at opleve vaniljekransene har en særlig status, den er de fleste enige om det lækre i – og observerer man et kagefad synes jeg oftest vaniljekransene melder tidligt udsolgt.

IMG_0947

Jeg er dog helt enig: vaniljekranse er en særlig juleklassiker. Og selvom butikkerne sælger vaniljesmåkager året rundt, er de altså bare ikke sammenlignelige med kvaliteten af hjemmebagte vaniljekranse. Jeg har dog endnu ikke mødt den opskrift der kan aftvinge en fast loyalitet.

IMG_0949

Når nu vaniljekranse er SÅ lækre, jamen så må jeg altså bare prøve forskellige varianter. Sidste år bagte jeg min mormors, og med smagen af barndom går de rent ind. I år ville jeg dog gerne prøve nogle med mandler, og kastede mig over Kirsten Fogts udgave fra “God mad, let at lave” – grundbogen over dem alle. De var lækre! Masser af knas, masser af smag og en smuk struktur.

IMG_0991

Jeg havde fundet en stor og fed vaniljekrans på Sweets Festival, så læg derfor lidt ekstra til hvis du bruger supermarkedets.

Til disse vaniljevidundere brugte jeg (ca. 70 stk.):

  • 70 g smuttede mandler
  • 165 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 110 g sukker
  • ½ æg
  • ¾ stor vaniljestang

IMG_0966

Skær smørret i tern og rør det med melet til det ligner revet parmesanost i konsistensen. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ned i melblandingen. Blend vaniljestangen med halvdelen af sukkeret til det er finthakket, tilsæt mandlerne og finthak dem også. – fisk overskydende, større stykker vaniljestang fra. Ælt resten af ingredienserne i dejen, saml den og stil den på køl min. 1 time. Tænd ovnen på 200 grader og kør dejen igennem kødhakkeren med en stjerne-kageplade på. Form små ringe på bagepladen. Småkagerne vokser ikke meget og kan derfor stilles tæt.

IMG_0973

Bag vaniljekransene 7-10 minutter i ovnens øverste halvdel, til de er let gyldne. Lad dem køle helt ned inden de pakkes i en lufttæt beholder og opbevares ved stuetemperatur.

IMG_0967

I morgen rammer julen – tjo nogen ville vel sige den ramte for længe siden, men i morgen intensiveres alle traditionerne, samværet, maden og alt det andet. Er jeg klar? Joh. Julen består af ret meget arbejde for mig, og i morgen lægger jeg da også ud med 9 timers job. Egentlig kan jeg jo godt se det hyggelige i at have sådan en dag på jobbet hvor alt er stille og alles humør er højt. Når det så er sagt, kan jeg godt mærke behovet for ferie – med kun 10 feriedage på et år glæder jeg mig umådelig meget til at have mere ferie i det kommende år.

IMG_0969

Min jul består af 2 fridage – og de skal simpelthen bare nydes. Her skal der traves langs stranden, tilbringe tiden med familie og bruge timevis på ingenting og små ting.  Jeg håber du får en dejlig jul, præcis som du kunne tænke dig den .. og måske endda endnu bedre.

Print Friendly, PDF & Email

Fantastisk med en kommentar!