Drømmekagebunde til lagkage

IMG_0455

Sådan en lækker grundkage er oplagt i lagkage. Denne kage er luftig og suger gerne lidt væde fra moussen – det får kagen til at hænge godt sammen, forbygger den tørrer ud og så smager det bare hamrende godt. Drømmekagen er en klassiker der overgår de fleste, og min besynderlige erfaring er, at især mænd har et inderligt kærlighedsforhold til kagen – måske fordi deres mor har serveret den?

Nå, men en lagkage bliver et spiseligt drømmeland når bundene er disse. Bundende er nemt lavede og jeg fik 2 gode bunde ud af kagen. Jeg kunne sikkert fint have delt kagen i 3, men det havde gjort lagene meget tynde og skrøbelige. Derudover ville der altså være en risiko for det blev for “smattet” når bundene suger lidt væde fra fyldet. Når nu man bager god kage med god smag, synes jeg også godt man må smage det og ikke kun anse det som spiseligt “mellemlægspapir”.

IMG_0460

Jeg har en gang læst mig frem til at lagkagebundene kun bliver bedre af et ophold i fryseren inden brug, således at optøningen også bidrager til saftig kage. Uden af have forsøgt mig med sammenlignelige eksperimenter – er jeg glad for at bruge fryseren: det spreder arbejdet over flere dage og der kan såmænd opbygges et lille lager. Lagkagebundene fryses i frysepose med bagepapir som mellemlægspapir. Normalt opfordrer jeg altid til at pakke og fryse mange ting før de køler helt af, i forhold til at kondensen kan bevare fugtighed – men det vil jeg dog fraråde med lagkagebunde. Grunden hertil er, at kagen bør være helt afkølet inden den deles i skiver – ellers risikerer du det smuldrer væk.

TIP: når du bager lagkagebunde så brug stegetermometer-metoden! så er du sikker på at det lykkedes!

IMG_0458
Når der bages lagkagebunde kan det være eftertragtet at kagen ikke hæver skævt – dvs. hæver mere på midten end i siderne. Dette opnås ved 2 ting:

 • temperér ingredienserne: alle køleskabsvarer bør tages ud i tide til de har rumtemperatur når de anvendes. Dvs. mælk, æg osv. kan måles af og stilles frem i god tid.
 • Kagen skal kunne glide op ad siderne: nøjes med at smøre siderne med en smule fedtstof – intet andet der kan yde modstand.

Skulle kagen alligevel blive for ujævn så er der en nem løsning der kan udløse smagsprøver til børn, mand, hund eller hvem der nu lige skal sættes point på kontoen hos – en god kniv 😉

IMG_0463

Når det gælder almindelig deling af kagebunde vil jeg dog anbefale husholdningssnor – det er præcist og let. Mere om det længere nede.

Først kagen (2 “tykke” bunde eller 3 tynde):

 • 250 g mel
 • 50 g smør
 • 250 g sukker
 • 3 æg
 • 2 dl mælk
 • 2 tsk. Bagepulver
 • 1 tsk. Vaniljesukker

IMG_0464

Tænd ovnen på 200 grader. Pisk æg og sukker til det bliver hvidt og skummende. Smelt smørret i mikroovnen og tilsæt mælk – det skal være lunkent inden det hældes ved æggemassen. Bland de tørre ingredienser sammen og rør dem i dejen uden at slå for meget luft ud.

Beklæd en springform (i den ønskede størrelse) med bagpapir i bunden og smør den langs siderne inden dejen hældes i. Bag kagen i den nederste halvdel af ovnen ca. 20-30 minutter – brug stegetermometer-metoden! Læg evt. lidt stanniol over kagen hvis den tager for meget farve ovenpå.

Tag kage op på bageristen og lad den hvile 5 minutter i formen inden siderne tages af. Når kagen er kølet helt af er den delevenlig. Tag en kniv og markér en rille (ca 1 cm. dyb) rundt langs kagens side. Klip et passende stykke husholdningssnor og put det i rillen rundt, nu kan de løse ender krydses og forsigtigt tækkes væk fra hinanden således de skærer kagen igennem.

 

Pak bundene med bagepapir imellem og smid dem i fryseren. Lad dem tø 3-4 timer på køkkenbordet (eller natten over) inden de skal i brug.

IMG_0559

Puh! Det var vidst alt jeg kunne sige om en lagkagebund! Efter en kursusdag og lidt dedikeret arbejde i køkkenet må jeg erklære mig for mør. Helt mør! Så benene skal nu forblive horisontale resten aftenen – nå ja og vel egentlig også natten 😉

Print Friendly, PDF & Email

12 kommentarer

 1. Jeg tror da, at jeg skal kaste mig ud i disse. Tror du at man kan lave halvanden portion i en springform for at få 3 tykke bunde eller er det bedst at lave det af to omgange?

 2. Hejsa,.
  Jeg vil gerne bage din lagkage med lime og jordbær creme. Bunden er det den opskrift øverst, men som du har delt i 3 tynde eller? For synes dine ser tykke ud?
  Og kan man ikke sagtens bruge fondant til kagen i stedet for marcipan :-)?

 3. Jeg bagte den i en firkantet form ca. 20×30 og der var kun lige til at den kunne deles. Desuden skal mælken også varmes op ellers klumper smørren.
  Ellers en fin opskrift. 🙂

 4. Virkelig lækre bunde! Når jeg laver bunde i en springform, hæver den altid mere i midten, så den bliver lettere kegleformet. Har du en idé om, hvorfor det sker?

 5. kat
  når kagen hæaver på midten er det fordi den hurtigere bliver bagt langs kanten – der hvor den er i kontakt med siden på formen. kagen skal jo så vokse / hæve et eller andet sted og detbliver så på midten, hvor den endnu ikke er bagt og hvor hævemidlet så kan virke.

  jeg har ingen løsning på fænomenet – og synes også det er frustrerende. eneste alternativ jeg kan se, er at lave et lavere midtpunkt og når kagen så skal hæve – så jævner det sig ud….

 6. Jeg har før brugt denne opskrift og bundende blev vildt gode 🙂 Nu skal jeg lave en lagkage igen, men denne gang skal kagen have en firkantet form. Vil derfor bruge en bradepande, men hvor meget skal jeg gange opskriften med?? 🙂

 7. Jeg lavede 1,5 portion dej og lavede kagen i en firkantet form på ca 25x25cm. Den blev perfekt til 2 ikke specielt hverken tykke eller tynde bunde. Den dufter fantastisk. Fik kun 20 min og er 95grader i midten ved denne tid . 🙂 tak for dejlig opskrift

Fantastisk med en kommentar!